Medicinsk klinik målrettet indvandrere på tegnebrættet
Region Midtjylland vil have undersøgt potentialet i at oprette en indvandrermedicinsk klinik. Den skal have særligt fokus på sårbare patienter med anden etnisk baggrund end dansk.
Sårbare indvandrere med sprogvanskeligheder eller krigstraumer skal måske i fremtiden kunne behandles på en særlig klinik.
Hospitalsudvalget i Region Midtjylland vil have undersøgt, hvilke fordele og ulemper det vil have at oprette en indvandrermedicinsk klinik.
- Nogle af de her personer kan have svært ved at begå sig i det almindelige sundhedsvæsen. Derfor er det vigtigt med en klinik, der kan tage sig af dem, siger formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland Henrik Gottlieb Hansen (S) til TV2 ØSTJYLLAND.
Udspillet kommer fra Socialdemokratiet, som lægger op til, at klinikken skal have et særligt fokus på sårbare patienter med anden etnisk baggrund end dansk, og som har særligt komplicerede og behandlingskrævende helbredsproblemer.
Udredning og behandling af netop denne patientgruppe bliver ifølge Socialdemokratiet udfordret af både sproglige, sociale og kulturelle udfordringer.
- Hvis man organiserer det på den her måde, kan det aflaste andre steder. Tanken er, at man kan få mere helhed i behandlingen, siger Henrik Gottlieb Hansen.
Inspirationen kommer blandt andet fra Odense Universitetshospital. Her har man siden 2008 haft en indvandrermedicinsk klinik.
- Vi har hørt, at de har gode erfaringer fra det i Odense. Der er tilknyttet både socialrådgivere, psykologer, tolke, sundhedspersonale og så videre, og det giver et mere helhedsorienteret syn, siger Henrik Gottlieb Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.
Venstre: Alle mennesker er ens
Hos Venstre i Region Midtjylland bakker man op om at undersøge fordele og ulemper ved en indvandrermedicinsk klinik. Men næstformand i hospitalsudvalget Ib Bjerregaard (V) er som udgangspunkt betænkelig.
- Umiddelbart er jeg ikke så begejstret for idéen om at lave klinikker til særlige grupper i befolkningen. Jeg synes, vi skal kunne alle syge uanset, hvor de kommer fra. Der bør ikke være forskel på, hvordan man servicerer indvandrere, danskere eller hvor folk nu kommer fra, siger Ib Bjerregaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Han understreger, at hvis det viser sig, at en stor gruppe af sårbare indvandrere ikke får den rette behandling i det nuværende system, kan det godt være en løsning med en særskilt klinik. Men han er bekymret for, at der bliver skabt en geografisk ulighed, hvis klinikken kun ligger på ét hospital.
- Man kan ikke have det på alle fem hospitaler, men det ville jo give en lige adgang for patienterne. Hvad hvis en sårbar indvandrer bliver syg i Horsens, og klinikken så ligger i Silkeborg - hvad gør man så? Det skurrer lidt i mine ører, siger Ib Bjerregaard.
- Jeg ser det sådan, at alle mennesker er ens. Vi er bygget på samme måde og har de samme sygdomme. Jeg er ikke enig i, at indvandrere skal kategoriseres for sig. Der er jo også psykisk sårbare danskere, hjemløse osv. og det tackler man jo i den afdeling, hvor de kommer ind, siger han.
Jakob Rixen, der er medlem af Hospitalsudvalget i Region Midtjylland for Liberal Alliance, er i udgangspunkt positiv indstillet overfor en sådan klinik.
- Jeg synes, at resultaterne fra Odense taler sit tydelige sprog. At man kan nedbringe mængden af misforståelser og fejlbehandlinger, siger Jakob Rixen til TV2 ØSTJYLLAND.
- Jeg har læst, hvad der er blevet sagt i diskussionen, og jeg synes, det er væsentligt at sige, at nogle gange så behandler man folk ens ved at behandle dem forskelligt, siger Jakob Rixen og fortsætter:
- Hvis man har nogle borgere, som falder udenfor systemet, så synes jeg, man må tilpasse systemet til borgerne – og ikke omvendt.
Frigør ressourcer
Ifølge Region Midtjylland vil udgifterne til driften af en indvandrermedicinsk klinik være på omkring 5,5 mio. kroner årligt. Hvert patientforløb forventes at koste omkring 27.500 kroner om året, mens prisen for etableringen af selve klinikken endnu ikke er undersøgt.
Udvalgsformanden erkender, at nogle måske vil finde det underligt, at der ikke er plads til patienterne i det eksisterende sundhedsvæsen. Men den kritik giver han ikke meget for.
- Det skal man tage helt roligt. Vi synes, det er vigtigere at etablere et tilbud, som bliver bedre for alle. Vi tror, at det kan frigøre nogle ressourcer andre steder og give de nuværende behandlingstilbud noget aflastning, siger Henrik Gottlieb Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.
Tager hånd om problemet
Siden 2013 har man haft en indvandrermedicinsk klinik på Hvidovre Hospital i København. Og her mener afdelingssygeplejerske Hanne Winther Frederiksen, at klinikken i høj grad er med til at aflaste andre dele af sundhedsvæsnet ved at hjælpe patienterne til den rette behandling.
- Noget af den behandling, der tilbydes patienterne, foregår her i vores klinik, men vi faciliterer også, at patienterne bliver behandlet af de rette specialister de rette steder, siger Hanne Winther Frederiksen til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er ofte patienter med komplekse helbredsproblemer, der bliver henvist til klinikken i Hvidovre, og ofte drejer det sig om multisygdom, hvor patienterne både fejler noget fysisk, men måske også har nogle psykiske helbredsproblemer.
- Vi kan se, at vi får redt trådede ud og hjulpet patienterne videre. Det kan være dem, der har gentagende kontakter til akutmodtagelsen, fordi de aldrig rigtig får afhjulpet det egentlige problem, og derfor søger hjælp, hvor man kan få hjælp, og det er ofte ved egen læge eller akutmodtagelsen. Hvis vi får gravet ned og fundet ud af - og taget fat om - problemets rod, får vi ofte bremset nogle af de her lidt uhensigtsmæssige kontakter og brug af sundhedsvæsnet. Det kan både være overforbrug af akutydelser, eller at man slet ikke søger hjælp for nogle af de alvorlige problemer man har, siger Hanne Winther Frederiksen.
Derudover mener afdelingssygeplejersken også, at klinikken på Hvidovre Hospital er i stand til at hjælpe patienterne til bedre at tage hånd om deres sygdomme, som ofte er kroniske. Også det kan være med til at forebygge, at patienterne får brug for yderligere hjælp i sundhedsvæsnet.
Skal drøftes mandag
Der er endnu ikke klart, hvor den indvandrermedicinske klinik eventuelt skal placeres, men i udspillet står, at den skal etableres i samarbejde mellem Aarhus Universitetshospital og det socialmedicinske speciale på Hospitalsenheden Vest. Derudover kan der trækkes på erfaringer fra Silkeborg.
Forslaget skal diskuteres på et møde i hospitalsudvalget på mandag.