Massiv kontrol på vejene: Lone Borgs liv ændrede sig på et øjeblik

Politiet har i denne uge fokus på uopmærksomme trafikanter, og der vil være kontrol på vejene i hele landet

I denne uge bliver der sat fokus på det farlige ved at være uopmærksom i trafikken. (Arkivfoto).

I denne uge vil der være målrettet kontrol med fokus på uopmærksomme trafikanter på vejene i hele landet. Rigspolitiets Nationale Færdselscenter sætter fokus på det farlige ved at være uopmærksom i trafikken. 

'Kør bil, når du kører bil' er en kampagne fra Rådet For Sikker Trafik, som har et tydeligt budskab.

- Hvor har du øjnene – og tankerne – når du kører bil? Er de ikke på vejen, kunne du lige så godt tage en pose over hovedet! 

Uopmærksomhed på vejene i et splitsekund kan ændre et liv. Det oplevede Lone Borg fra Silkeborg. Hun blev ramt af en bil, som kørte over i hendes vejbane. Bilisten, der kørte ind i hende, kan ikke huske, hvad der skete. 

Lone Borg husker ikke ugen efter ulykken, men hun ved, at hun bliver lagt i koma og efterfølgende befinder sig på intensiv.

- Det eneste, jeg kan huske fra intensiv, er, at jeg med tegn forsøger at vise, at jeg vil have noget at skrive på, for jeg kan ikke tale på grund af respiratoren, siger Lone Borg til TV MIDTVEST. 

Efter sammenstødet havnede Lone Borgs bil på denne skråning. Foto: 24-7 News Foto: 24-7 News

Hendes mand Leif giver hende noget at skrive på, og han gemmer sedlerne, så hun i dag kan se, at hun flere gange har spurgt, hvad der dog er sket.

“Fortæl mig, hvad der er sket."

"Hvad skete der?"

"Hvad er der sket?"

En af de sedler, som Lone udfyldte med spørgsmål til sin mand, mens hun var i respirator. Foto: Sara Refsgaard Jensen, TV MIDTVEST

Organer skal syes på plads

Lone Borg er i livsfare efter ulykken.

Hendes lårben er revet af led og brækket.

Ryggen er brækket ved de nederste ryghvirvler.

Hele hendes bækkenparti og hofte er alvorligt skadet.

Hun har fået et alvorligt slag i hovedet og nakken og har fået en slem hjernerystelse.

Det værste er dog en lang række alvorlige skader på de fleste af hendes organer, hvilket kræver en flere timer operation, hvor hendes tarme blandt andet bliver syet tilbage på plads.

- De har haft et kæmpe arbejde med at få det syet sammen igen. Det var også det, der var meget livstruende, fortæller hun.

På trods af, at hun, ifølge lægerne, var tæt på at dø, så bebrejder hun ikke den mand, der ramte hendes bil.

- Det, der betød noget for mig, var, at det ikke var en, der kørte vanvidskørsel, og at det ikke var en, der var fuld eller stofpåvirket. Jeg har aldrig tænkt på ham som en idiot eller sådan noget, for det kan jeg ikke sige. Jeg har bare tænkt, at det er synd for ham, at han skal leve med den skade, han har forvoldt. Det, tror jeg, må være forfærdeligt, fortæller hun.

Lones bil var totalskadet efter ulykken, hvor hun sad fastspændt. Foto: Privatfoto

Aldrig det samme igen

Lone Borgs mand fortæller hende, at noget af det første, hun siger efter ulykken, er, at hun skal tilbage på arbejde, for hun har en konference en uge senere.

Et halvt år tidligere havde hun fået nyt arbejde som arbejdsmiljøskonsulent, og hun havde glædet sig til at give arbejdslivet en skalle, nu hvor hendes to børn var ved at være store.

- Det var svært, at mit arbejdsliv ikke blev sådan, som jeg havde troet. Det blev så noget andet. Men det var det, jeg syntes, var det hårdeste, forklarer hun.

Det var svært, at mit arbejdsliv ikke blev sådan, som jeg havde troet. Det blev så noget andet. Men det var det, jeg syntes, var det hårdeste.

Lone Borg

Lone Borg lider stadig så meget af smerter, at hun kun har mulighed for at arbejde med arbejdsmiljø 10 timer hver uge. Det er blandt andet hovedsmerter, der gør, at hun har brug for dage, hvor hun kan tage den helt med ro.

Hun fortæller dog selv, at hun er kommet videre nu, og hun føler sig heldig.

- Det er en livsomvæltende begivenhed, for jeg kunne lige så godt ikke have overlevet. Det rykker virkelig meget på ens værdier, forklarer hun om de få sekunder, der ændrede hendes liv.

Hun kører også bil igen, dog helst med automatgear, da skaderne på hendes venstre hofte gør det hårdt at bruge en kobling.

- Jeg kan stadig blive lidt urolig i trafikken, men det tror jeg, at alle kan.

- Men jeg tager mine forbehold, hvis jeg synes, nogen kører lidt for tæt på midterstregen eller svinger lidt rigeligt, så holder jeg afstand. Det, tror jeg, som sådan heller ikke er noget særligt, fortæller hun.

Den farlige uopmærksomhed

Der er ingen umiddelbar årsag til Lone Borgs ulykke. Den modkørende bilist kan heller ikke huske, hvorfor han endte i den forkerte vejbane og kørte ind i hende.

Hun har senere mødt ham, hvor han sagde undskyld.

- På sin vis har det været rigtig rart for mig at vide, at der ikke har været nogen tvivl om skyldsspørgsmålet. Jeg kan ikke lade være med til at tænke på, hvordan jeg ville have det, hvis det var mig, der var kommet til det, siger hun.

Politiet har stadig ikke knækket koden, når det kommer til uopmærksomhedsulykker, men håber, alle vil gøre en indsats.

Mottoet er “kør bil, når du kører bil”. Jeg tror også, at det virker, når en passager siger fra.

Jørgen Christensen, leder af færdselsafdelingen 

- Mottoet er “kør bil, når du kører bil”. Jeg tror også, at det virker, når en passager siger fra, siger leder af færdselsafdelingen, Jørgen Christensen. 

Læs også Dette må du (ikke) med din mobiltelefon i bilen

Han fortæller, at der ikke er meget, man kan gøre, hvis man er i Lone Borgs sted.

- Det er svært at påvirke den anden trafikant. Men man kan påvirke ens familie og venner, og hvis man er arbejdsgiver, så kan man gøre det til en kultur på arbejdspladsen, forklarer han.

Lone Borg selv har også et klart budskab efter ulykken.

- Selvfølgelig er der for mange, der sidder og fjumrer med deres mobil, og det skal de lade være med. Læg telefonen i tasken og stil den på lydløs, mens du kører. Man skal ikke have delt opmærksomhed eller være træt, når man kører. Det, synes jeg, er hovedbudskabet, siger hun. 

Læs også Parkerings-app skabte problemer: Betalte billet men fik bøde