Markant stigning i tilskadekomne i østjyske trafikulykker

Østjylland har oplevet en stor stigning i antallet af tilskadekomne i trafikulykker. På bare fem år er tallet steget med 24 procent

Flere kommer til skade på de østjyske veje.

 

Selvom der på landsplan er færre, der kommer til skade i trafikulykker, er tendensen det modsatte i Østjylland. De seneste fem år er der ifølge en ny rapport fra Vejdirektoratet sket 24 procent flere ulykker med tilskadekomne i Østjyllands Politikreds.

- Det springer mig i øjnene, at der har været en markant stigning i dræbte og tilskadekomne i forhold til sidste år, siger Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsleder i Vejdirektoratet til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Ung lastbilchauffør dør i trafikulykke ved Skanderborg

I grafikken her kan man se udviklingen for dræbte og tilskadekomne i trafikulykker i Østjyllands Politikreds. Foto: Vejdirektoratet

I 2013 var der 333 tilskadekomne i Østjyllands Politikreds, og sidste år var det steget til i alt 413. Også antallet af alvorlige ulykker er steget kraftigt. I 2017 var der 45 flere ulykker med alvorligt tilskadekomne sammenlignet med i 2013. Den slags ulykker sker primært på landevejene.

- På landet er der flere af de alvorlige ulykker, hvor folk bliver dræbt. Her er der typisk høj fart og frontalkollisioner, og i byerne er der lavere fart, og ulykkerne er ofte mindre alvorlige, siger Marianne Foldberg Steffensen.

Her kan man se hvor mange trafikulykker, der sker i hver enkelt kommune. Foto: Vejdirektoratet

Flere ulykker blandt cyklister

En anden skidt tendens i Østjylland er, at der er en større andel af dræbte og tilskadekomne på cykel, end på landsplan. I Østjyllands Politikreds er 28 procent af de dræbte og tilskadekomne cyklister – på landsplan er tallet 24 procent.

- Hvis en cyklist er involveret i en ulykke i byen, kan det have fatale konsekvenser for cyklisten, selvom det sker med lav fart.

Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsleder, Vejdirektoratet

- Hvis en cyklist er involveret i en ulykke i byen, kan det have fatale konsekvenser for cyklisten, selvom det sker med lav fart. Det er et typisk storbyfænomen, og det er også derfor, man ser det i Østjyllands Politikreds, hvor Aarhus ligger, siger Marianne Foldberg Steffensen.

Grafikken viser andelen af dræbte og tilskadekomne fordelt på transportmiddel i Østjyllands Politikreds i år 2017. Foto: Vejdirektoratet

Politiet opfordrer til bedre opmærksomhed i trafikken 

Hos Østjyllands Politi vedkender de, at det er en ærgerlig tendens med de mange trafikuheld. 

- Hver eneste gang, der er en som dør i trafikken, så er det jo en for meget. Og det vil vi gøre, hvad vi kan for at bringe ned, siger vicepolitiinspektør, Heine Hansen, fra Østjyllands Politi, til TV2 ØSTJYLLAND. 

01:37

VIDEO: Hør Østjyllands Politi fortælle, hvad de tænker om de mange trafikuheld. 

Luk video

Der er dog umiddelbart ikke en forklaring på, hvorfor østjyderne kører mere galt end andre trafikanter. Fælles for uheldene er dog, at der ofte enten er spiritus, for høj fart eller uopmærksomhed indblandet. Det vil Østjyllands Politi derfor fortsat have fokus på. 

- Vi fortsætter med vores kampagner, men det er jo også op til alle trafikanterne derude - de skal jo også gøre en indsats. Så min opfodring er, at uanset om man er til fods, på cykel eller i bil, så skal man koncentrere sig om det, som man gør og ikke have sit fokus alle mulige andre steder, siger Heine Hansen.