Mange indbrud i julen

Børnenes julegaver bliver stjålet

Der sker mange indbrud i december i forhold til resten af året. Det viser nye tal fra Det Kriminalpræventive Råd. Vi skal blive bedre til at sikre vores bolig, og få naboerne til at holde øje - ikke kun i julen, men også resten af året.

Vi har hørt det før: Julen er højsæson for indbrud. Nye tal fra Det Kriminalpræventive Råd (DKR) viser da også, at tendensen er sand. Set over de sidste fem år, sker der nemlig 45 procent flere indbrud i december i forhold til resten af året.

Hvis ikke du er hjemme i juledagene, er der derfor særlig god grund til at tænke en ekstra gang over, om du har fået sikret din bolig godt nok.

Ifølge DKR kan vi nemlig selv gøre meget for at undgå ubudne gæster.

- Det handler blandt andet om, at vi skal blive bedre til at sikre vores bolig. Østjyderne føler sig generelt meget trygge. Og det er godt. Men det betyder desværre, at vi ikke er så gode som i andre lande til at sikre vores boliger ordentligt. Vi anbefaler derfor, at man gennemgår sit hus, og fx får sikret sine døre og vinduer. Tyvene bryder sig nemlig ikke om at bruge tid på at komme ind i huset," siger leder af DKR og TrygFondens projekt nabohjælp, Lone Harlev i en pressemeddelelse.

Nabohjælp er et godt redskab

Forebyggelse af indbrud handler dog om andet end lås på døren og alarmer. Tyvene bryder sig nemlig heller ikke om, at blive opdaget.

- Vi skal derfor først og fremmest holde øje med hinanden. Vi anbefaler, at borgerne aftaler nabohjælp med dem, de kender. Undersøgelser har vist, at op til hvert fjerde indbrud kan forhindres. Af samme årsag har DKR og TrygFonden lavet en ny nabohjælpsordning, så det bliver endnu nemmere at hjælpe sine naboer i juleferien. Man skal blot oprette sig på www.nabohjælp.dk, og så er man i gang," siger Lone Harlev.

Pas på din bolig året rundt

Noget tyder på, at borgerne de sidste to år er blevet bedre til at sikre boligen i julen. I modsætning til 2007-2009, hvor der skete flest indbrud i december, så toppede antallet af indbrud i 2010-2011 i november.

- Det kan skyldes den massive omtale, der har været i medierne, hvor vi og politiet gør opmærksom på, at borgerne skal huske at sikre deres bolig i julen. Tallene viser så bare, at det er hele året rundt, at vi skal tænke i boligsikring og nabohjælp. Ikke kun i december," siger Lone Harlev.