Mange flere vil sælge deres sæd

Den århusianske sædbank Cryos får stadig flere henvendelser fra mænd, der vil være sæddonorer.

Knap 300 kroner for få minutters arbej­de er en temmelig god timeløn.

Sådan er der tilsyneladende stadig flere danske mænd, der tænker. I hvert fald er antallet af mænd, der ønsker at sælge deres sæd til en af landets sædbanker, nærmest eksploderet. Det skriver metroXpress.

Den århusianske sædbank Cryos, der har afdelinger i landets fire største byer, får næsten 1.000 henvendelser fra potentielle nye donorer om året. Det er en tredobling siden slutningen af 2007.

- Det er en helt kolossal vækst, vi oplever lige nu. Vi har været nødt til at udvide åbningstiderne og finde nye lokaler flere steder for at have kapacitet nok, for efterspørgslen fra køberne stiger også, siger Ole Schou, der er direktør for Cryos.

Han mener, udviklingen skyldes en kombination af nye skatteregler og finanskrisen, der giver stadig flere lavvande i pengepungen.

De nye skatteregler blev indført i slutningen af 2007 efter et længere slagsmål mellem Skatteministeriet og Cryos og betyder, at sædbankerne ikke længere skal opgive navnene på deres donorer til Skat.

- Det var en fantastisk glædelig nyhed for os, fordi vi ved, at det er utrolig vigtigt for de fleste donorer, at de er så anonyme som overhovedet muligt. Jeg er sikker på, at det har fået mange til at melde sig, som ellers ville have holdt sig tilbage, siger Ole Schou.

<b>Rykker sig ud af krisen</b>
Ole Schou gætter på, at finanskrisen kun har spillet en mindre rolle indtil videre, men forudser at det kan ændre sig, hvis nedturen fortsætter.

En gennemsnitlig donor tjener cirka 300 kroner per portion, og med helt op til fem klinikbesøg om ugen kan det i sidste ende blive et pænt supplement til den normale indkomst, fortæller direktøren.

Af de cirka 1.000 mænd, der årligt søger om at blive donorer, er det dog kun et fåtal, der rent faktisk når så langt. Lav sædkvalitet og arvelige sygdomme betyder, at kun hver fjerde slipper gennem nåleøjet.