Må springe for livet: Autoreddere frygter uopmærksomme bilister

Autoredderne, der er der for at hjælpe, ender alt for ofte i farlige situationer, når de passer deres arbejde

Uopmærksomme bilister gør det farligt at arbejde med at hjælpe havarerede bilister på vejene. Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik. 

Langt over halvdelen af redderne hos SOS Dansk Autohjælp har det seneste år måttet springe for livet for ikke at blive ramt af bilister og lastbilchauffører, som ikke er opmærksomme bag rattet.

I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik fortæller 64 procent af redderne fra SOS Dansk Autohjælp, at de indenfor det seneste år har været i en farlig situation, hvor de har måtte springe til siden eller flytte sig hurtigt for ikke at blive ramt af en uopmærksom bilist.

- Jeg er lidt skræmt over, at det ikke kun er mig, der har det, men at der egentlig er så mange, der oplever det ude i trafikken, siger Thomas Kvistgaard Pedersen, redder hos SOS Dansk Autohjælp, fra Brabrand, da TV2 ØSTJYLLAND onsdag er ham på arbejde, hvor han blandt andet var ude for at sætte afmærkningsvognen op på Djurslandsmotorvejen for at sikre dem, der skulle hjælpe en havareret lastbil.

Tre vogne ramt i Østjylland

Selv ikke vejafspærringsmateriel kan bilisterne altid få øje på. Undersøgelsen viser, at 28 procent af redderne har oplevet at få påkørt deres afspærringsmateriel.

- I løbet af det seneste halve år, mener jeg faktisk, at vi har haft tre påkørsler af tavlevogne her i Østjylland, og det må siges at være et ret voldsomt antal, siger Thomas Kvistgaard Pedersen.

Han undrer sig meget over, at trafikanterne kan undgå at se den store tavle.

- Ja, meget. I min verden er den fuldstændig umulig at overse.

Her ses den tavle, som Thomas Kvistgaard Pedersen sætter op på vejene.
Her ses den tavle, som Thomas Kvistgaard Pedersen sætter op på vejene.

Motorvejene er langt det farligste sted at arbejde, og flere af redderne fortæller, at de er blevet ramt af et sidespejl.

Thomas Kvistgaard Pedersen har øjnene med sig, når han arbejder på vejene, og han er ikke blevet ramt på sit arbejde, men han er bekymret.

- Det er jo ret ubehageligt, når der kommer en lastbil på 40-50 tons så tæt på, at man næsten bliver skubbet af vinden fra den, så kan man godt tænke, at man skal hjem og skifte underbukser, siger han.

Læg mobiltelefonen væk

Ifølge Lisbeth Sall, der er seniorprojektleder hos Rådet for Sikker Trafik, lader vi os for let distrahere, når vi for eksempel kører bil.

- Vi er alle mennesker, og der er ingen af os, som har intention om at køre nogen ned, men vi lader os let distrahere af ting, der sker i trafikken, fordi det er lidt monotomt, lidt kedeligt, og fordi vi er vant til at køre mange kilometer. Og det er derfor, at der skal meget, meget få sekunder til, før det kan gå gruelig galt i trafikken, siger hun og fortsætter:

- Der er en masse ting, vi tænker på, og en masse ting vi skal nå, men det vi skal huske på er, at alle de mennesker, der står og arbejder ude på veje, er familiefædre som gerne vil hjem til deres familie lige som os, så vi skal sørge for, at de har nogle fornuftige arbejdsvilkår. Det er faktisk rigtig bekymrende, at der er så mange af dem, der må springe for deres liv.

VIDEO: Lisbeth Sall, seniorprojektleder hos Rådet for Sikker Trafik, mener, at man skal køre bil, når man kører bil, og at man skal pakke telefonen langtvæk, når man sætter sig bag rattet. Se interviewet med hende her.

Lisbeth Sall har et godt råd til dem, der ikke lige kan lade være at tjekke mobilen, hvis den pludselig vibrerer eller giver lyd fra sig, mens man sidder bag rattet.

- Det handler om, at vi skal køre bil, når vi kører bil, og vi skal forberede os, inden vi tager af sted. Vi skal lægge mobiltelefonen i bagagerummet, hvis vi ikke kan håndtere det, og når det så er, at der opstår situationer, så skal vi give plads, sætte farten ned og sørge for at vise hensyn til de folk, der arbejder i trafikken.

I videoen øverst på siden kan du se mere om problemet for SOS Dansk Autohjælps reddere.

et år m corona

Et år med corona: Sådan har smitten udviklet sig i Østjylland

baby

play Nybagte forældre snubler i mødet med virkeligheden

20_percent

play VIDEO: Kæmpekran løfter 130 ton tag på plads

Faste vaccinationssteder på vej

play Region Midtjylland er begyndt på hjemmevaccination

_DSC0615

Lig fundet i Brabrand Sø: Identificeret som forsvundet kvinde

Munkholm afsnit 1 DIGI

play Serie: Tidligere zoo-ejer slipper ikke helt sit livsværk endnu