Luftskibe kan måske løse trafikproblem

Vindmølletransporter kan snart være historie

Kæmpe luftskibe kan transportere vindmøller og skåne motorvejsbilisterne på E45 for mange trafikpropper. Foto: Flickr

Bilisterne på blandt andet den østjyske motorvej E 45 kan se frem til, at det måske lykkes to danske arkitekter at opfinde et system til transport af kæmpevindmøller med luftskibe.

Møllerne vokser hele tiden i størrelse, og de er mange gange hver dag til gene for de øvrige bilister på motorvejene. Højden af motorvejsbroerne er også ved at sætte sin naturlige grænse for, hvor store møller, der kan fragtes ved hjælp af lastbiler. Skibe er en alternativ, men langsom løsning.

Nu har de to danske arkitekter arkitekter Rune Kirt og Mads Thomsen et alternativ på tegnebrættet - nemlig et luftskib, som vil kunne levere møllen lige netop der, hvor den skal stilles op, skriver Ingeniøren.

- Vores mål har fra starten været at lave en grøn løsning til vindmølletransport og samtidig effektivisere den komplekse logistik. Her så vi, at luftskibet, der ellers var gået i glemmebogen, kunne revolutionere vindmøllesektoren, som var ramt af en logistisk mur, siger Mads Thomsen til Ingeniøren.

Arkitekterne kalder deres luftskib for Knarr og vurderer, at en normal vindmølle i dag skal bruge et halvt års egenproduktion på at tjene sit CO2-udslip fra transporten hjem. Knarr skal til gengæld have solceller monteret og vil derfor blive CO2-neutral.