Løgn om voldtægt skader ofre

Ni falske anmeldelser af voldtægter i Århus gør politiet kritiske. Det kan skræmme kvinder, mener ekspert.

Afhøringer i voldtægtssager bør foregå på landets voldtægtscentre. Det foreslår Rigshospitalets Center for Voldtægtsofre, skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

Forslaget skal blandt andet ses i lyset af, at falske voldtægtsanmeldelser griber om sig til stor skade for de virkelige ofre. Senest afslørede Aalborg Politi i denne uge en falsk anmeldelse, mens Århus Politi har haft hele ni tilfælde på blot et år.

- Det er dybt alvorligt for de virkelige ofre, hvis falske anmeldelser får politiet til at være ekstra på vagt og mere kritiske. Det kan skræmme kvinder fra at anmelde sagerne, og vi ved, at der i forvejen er en stor andel, der ikke bliver anmeldt, siger forsker og psykolog på Rigshospitalets Center for Voldtægtsofre Annelise Rust.

Hun tilføjer, at 30 procent af de kvinder, der søger hjælp på hovedstadens voldtægtscenter, ikke vil anmelde sagen.Voldtægtscentret og politiet har lavet forsøg med at afhøre ofrene på centret i stedet for politigården, og det har været så positivt, at Annalise Rust gerne ser det som en fast praksis i hele landet.

Fordelene er, at ofrene føler sig mere trygge og kan få støtte fra en centermedarbejder, ligesom politiet ofte får en bedre afhøring, når offeret ikke er så skræmt.

- Det er en fordel, når man sidder med et rigtigt offer, men kan også være det, når voldtægten viser sig at være opdigtet. Det kan give os mulighed for hurtigere at spore os ind på den falske anmeldelse og den årsag, der altid ligger bag, ligesom vi kan sætte ind med støtte, behandling eller hvad, der er brug for, siger Annalise Rust til NORDJYSKE Stiftstidende.

- Vi er positive over for alt, der kan forbedre tingene, siger chefkriminalinspektør Aage Nørgaard, Aalborg Politi. Han understreger, at politiet som udgangspunkt altid tror på anmelderne, men også er forpligtet til at forholde sig kritisk, bl.a. fordi det er en meget alvorlig sag at gå ud og sigte en person for at have begået en voldtægt.