Løbebølge skader børn

Eksperter advarer at drive børn ud på løbestierne. Flere motionsløb i Østjylland er målrettet de mindste.

Smid bleen, og snør løbeskoene. Lille Victor tager med far og mor til løb og snupper børnedistancen på en kilometer. Og han løber videre, når han bliver ældre. Tal fra Idrættens Analyseinstitut viser, at flere end hver femte 7-9-årige jogger regelmæssigt.

- Det er et ganske højt tal, især fordi man forbinder jogging med sundhed og træning og ikke nødvendigvis med leg og lyst, siger idrætsforsker Maja Pilgaard til metroXpress.

Børn er fanget i dønningerne af forældrenes løbebølge, og selv om de gerne selv vil løbe, må løbetræning ikke blive pligtbetonet for børn.

- Yngre og yngre aldersgrupper orienterer sig mod løb, og hvis motivet for børn bliver, at det skal være sundt i stedet for sjovt, er der risiko for en sygeliggørelse, der i værste fald kan ende i for eksempel anoreksi, som vi desværre ser mere af, når det gælder krop og træning, siger Maja Pilgaard.

Lader sig påvirke af sundhedsbudskaber

Karsten Froberg fra Syddansk Universitet forsker i fysisk aktivitets betydning for børn og unge. Han peger på, at især piger tidligt lader sig påvirke af sundhedsbudskaber.

- Hvis du spørger børn før puberteten, hvorfor de dyrker sport, så svarer drengene, fordi det er sjovt, mens pigerne svarer, fordi det sundt. Piger er ekstremt lydhøre over for den slags, og de lærer jo i damebladene, hvordan de bliver sunde.« Karsten Froberg understreger, at børn skal synes, løbetræning er sjovt, og at man ikke bør prædike sundhedsbudskaber for helt små børn.

Der er over 100 organiserede løb målrettet børn. I Østjylland kan de mindste blandt andet lufte løbeskoene i Børnestafetten i Århus og Skanderborg Sø Rundt Børneløb.

Kilde: metroXpress