Livreddere på plads ved strandene

Livredderne er på plads, når østjyderne i de kommende uger indtager strandene ved Grenaa og Århus. Se de vigtigste baderåd her.

Traditionen tro sørger Tryg Fonden i år for badesikkerheden ved to af de mest populære østjyske strande, Grenaa Strand og Moesgaard Strand syd for Århus.

Fra toppen af de opstillede tårne vil livredderne fra i dag, mandag, have udsyn over stranden og dermed mulighed for at komme uheldige badegæster til undsætning, hvis uheldet er ude.

Uanset om der er livreddere i nærheden eller ej, er der dog stadig god grund til at tage sine forholdsregler, når man hopper i vanden. De vigtigste baderåd er ifølge Tryg Fonden og respektforvand.dk:

<ol><li><b>Lær at svømme</b></li>

Evnen til at svømme kan redde liv. Derfor anbefaler Dansk Svømmeunion, at så mange som muligt lærer at svømme. Det er ikke en god idé at bade ved stranden, hvis du ikke kan svømme. Vælger du alligevel at bade, er det vigtigt at vælge et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

<li><b>Gå aldrig alene i vandet</b></li>

Når I er flere sammen, kan I holde øje med hinanden. Det giver større sikkerhed for dig og dem, du bader eller svømmer med.

<li><b>Læs vinden og vandet</b></li>

Inden du går i vandet, er det en god idé at undersøge vandforholdene. Hvor hurtigt bliver det dybt? Blæser vinden dig væk fra land eller ind mod land? Er der store bølger? Kan du se et revlehul? Hvordan er strømmens retning?

<li><b>Lær stranden at kende</b></li>

Første gang du bader et nyt sted, er det vigtigt at være særligt opmærksom. Spørg de lokale eller en livredder om de lokale forhold, og om der er særlige forholdsregler, du bør kende, før du går i vandet. Måske sejler der en hurtigfærge forbi stranden, der giver bølger, som overrasker badende i vandkanten. Det kan også være, at stranden er kendt for at være meget stejl med en stærk sidegående strøm. Brug god tid på at lære stranden at kende, og husk at forholdene ændrer sig med vejret. Særligt vindens retning og styrke er afgørende for badesikkerheden. Brug øjnene og bad med omtanke.

<li><b>Slip ikke børnene af syne</b></li>

Overvågning af børn er en vigtig opgave, der skal tages meget alvorligt. Du holder bedst opsyn, hvis du ikke bliver distraheret. Vær tæt nok på børnene til, at de kan høre dig, og til at gribe hurtigt ind, hvis en ulykke er under udvikling. Selv halvstore børn, der svømmer godt i en svømmehal, kan hurtigt komme i problemer i mødet med strøm og bølger.</ol>

Til gengæld er der ifølge Tryg Fonden flere myter, der bør aflives så hurtigt som muligt:

<ol><li><b>Man må aldrig bade før en halv time efter, at man har spist</b></li>

<li><b>Man må kun gå ud til navlen</b></li>

<a href="http://www.trygfonden.dk/Projekter/TrygFonden%20Kystlivredning/Myter-om-baderåd.aspx" target="_blank">Læs mere om myterne her</a></ol>

TV 2 | ØSTJYLLAND har mandag besøgt livredderne på Grenaa Strand. Se en reportage i aftenens nyhedsudsendelse kl. 19.30.