Livreddere advarer strandgæster: - Drop badedyrene!

Fralandsvind og pålandsvind kan udfordre badegæster den kommende uge. Derfor skal man være varsom, lyder det.

Foto: Thorkild Amdi - Ritzau Scanpix

Sommeren har været over Danmark den sidste uge. Men et vejrskifte betyder stærk vind, som kan udfordre de strandgæster, der vil tage en dukkert ved kysten.

Derfor opfordrer TrygFonden Kystlivredning badegæster til at være ekstra forsigtige.

Læs også Så er livredderne på plads: Her kan du møde dem

Vejrskiftet betyder nemlig, at der ved de østvendte kyster kommer fralandsvind, mens der ved de vestvendte kyster opstår pålandsvind.

Ved fralandsvind blæser vinden væk fra kysten - sådan som de typisk gør ved en række af de østjyske kyster. Derfor anbefaler TrygFonden Kystlivredning, at man er ekstra opmærksom og lader oppustelige badedyr blive på land.

- Her fraråder vi, at man bader med oppustelige badeudstyr, fordi der er meget stor fare for, at det her udstyr blæser væk fra kysten.

- Og det kan være svært at svømme ind igen, når man svømmer mod vinden, siger Michael Iwersen, der er uddannelsesleder i TrygFonden Kystlivredning.

Her fraråder vi, at man bader med oppustelige badeudstyr, fordi der er meget stor fare for, at det her udstyr blæser væk fra kysten.

Michael Iwersen, uddannelsesleder, TrygFonden Kystlivredning

Kommer man alligevel til at bevæge sig ud i vandet, og driver ens badedyr væk, er det vigtigt, at man ikke svømmer efter det, men lader det drive.

- Hvis der en livredder, skal man tag fat i livredderen og fortælle det til ham. Er der ikke en livredder, anbefaler vi, at man ringer 114 og fortæller politiet, at der er noget badeudstyr, der er draget til havs.

- På den måde undgår vi en unødvendig redningsaktion.

00:24

VIDEO: Det kan være svært at huske det hele på første arbejdsdag. Heldigvis er livredderne gode til at redde liv. Videoen fra Moesgaard Strand syd for Aarhus er fra den første dag med livreddere i Østjylland, nemlig fredag den 28. maj.

Luk video

Kan overraske

Også ved Vestkysten skaber vejret udfordringer. Her kan der nemlig opstå pålandsvind.

Pålandsvind kan skabe bølger, som kan give stærk strøm og danne revlehuller også kendt som hestehuller.

- Man skal være opmærksom på, at når der er bølger, så er der vand, som strømmer ud igen.

- Det kan godt overraske lidt, at man kan blive ført af denne her udadgående strøm. 

Livreddere i Østjylland

TrygFonden Kystredning åbner op for 36 livreddertårne i hele landet.

 

I Østjylland er der livreddertårne i Aarhus Ø's havnebad, Grenaa Strand, Saksild Strand og Moesgaard Strand.

Livredderne fraråder derfor badning tæt ved moler, høfder og lignende, når der er stærk pålandsvind. Samtidig opfordrer de til, at man vælger en strand med livreddere og bader mellem de opstillede flag.

Læs også Livreddende redningskranse forsvinder i nattelivet

- Har man ikke mulighed for det, anbefaler vi, at man gør sig meget umage med at læse vinde og vandet, ser på bølgerne og får godt styr på, om det er noget, man kan håndtere.

- Man skal være en god svømmer og klar på, at der er bølger, som man skal kunne agere i, siger Iwersen.

De fem baderåd fra TrygFonden Kystlivredning

1) Lær at svømme

Når du kan svømme, kan du ofte redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

 

2) Gå aldrig alene i vandet

Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.

 

3) Læs vinden og vandet

Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtig til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

 

4) Lær stranden at kende

En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.


5) Slip ikke børnene af syne

Hold dig tæt ved dine badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold derfor godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.