Lisbeth og Ole til partjek: Der må ikke gå leverpostej i den

Et parforhold skal holdes ved lige - ellers går det galt. Det viser ny forskning

Et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitet viser, at du kan forbedre dit parforhold, hvis du får det tjekket en gang om året, på samme måde som du får dine tænder tjekket hos tandlægen og din bil hos mekanikeren.

- Man kunne måske forestille sig, at man kunne tale problemerne op, men resultaterne viser det stik modsatte, siger udviklingspsykolog Tea Trillingsgaard, der står bag undersøgelsen på Aarhus Universitet.

Halvdelen af de 233 par, der deltog i undersøgelsen, fik et partjek, bestående af et spørgeskema, to samtaler med en psykolog og en feedbackrapport over ens parforhold. Den anden halvdel fortsatte, som de plejede.

VIDEO: For at finde kærligheden til sin bror har Laura Skjøtt Skipper fra Langå ved Randers lavet en hel særlig kontaktannonce. 

- Resultaterne viser, at de par, der fik et partjek oplevede at blive mere tilfredse med deres parforhold og fik mere nærhed sammenlignet med dem, der ikke fik et partjek, siger Tea Trillingsgaard.

Efter det første partjek kunne forskerne se en positiv effekt på kvaliteten i parforholdet, når par-tjek-gruppen blev sammenlignet med kontrolgruppen. I løbet af året mellem de to tjek faldt effekten midlertidigt, steg igen forud for andet partjek og efter andet tjek var alle mål markant forbedret.

For meget leverpostej og for lidt parforhold
Et af de par, der deltog, var Lisbeth og Ole Frølund fra Voel ved Silkeborg. De har været sammen i 20 år, og selvom de i forvejen var tilfredse med deres parforhold, så gjorde tjekket en forskel for dem.

quote Nogle gange kan der gå for meget leverpostejsmadder i den derhjemme, og dér synes jeg, at det her partjek kan være med til at løfte parforholdet.

Lisbeth Frølund

- Vi tog ikke til det, fordi vi skulle have løst noget, men fordi vi vil vores parhold, siger Ole Frølund.

- Nogle gange kan der gå for meget leverpostejsmadder i den derhjemme, og dér synes jeg, at det her partjek kan være med til at løfte parforholdet, tilføjer Lisbeth Frølund.

Partjek har fokus på parholdets styrker og på at forebygge problemer i modsætning til parterapi, hvor folk ofte kommer, når det er gået galt.

- Det, at der var fokus på styrkerne i parforholdet, gjorde, at jeg gik derfra og tænkte, hvor er vi seje som par, så det har været et boost i vores parforhold, siger Ole Frølund.

Forskerne bag undersøgelsen ved ikke, hvad par-tjek kan have af betydning på længere sigt og om det kan forebygge en skilsmisse.

- 48 pct. af alle ægteskaber ender i skilsmisse. Interessen for parholdet falder, jo længere tid man er sammen, forklarer udviklingspsykolog hos Aarhus Universitet, Tea Trillingsgaard.

Et partjek indeholdende et spørgeskema, to samtaler med en psykolog og en feedbackrapport over ens parforhold koster ifølge Aarhus Universitet 2-500 kroner. 

I tv-indslaget øverst i artiklen kan du se mere om den gavnlige effekt af et partjek.

VIDEO: TV 2 | ØSTJYLLAND tog i Randers Storcenter for at høre, hvad kronjyderne synes om partjekket.