Ligestilling kun på overfladen

Mændene styrer Folketinget

Med en kvindelig statsminister og tre kvindelige partiledere ser det umiddelbart ud til, at der er reel ligestilling i dansk politik, men det er kun på overfladen.

I Folketinget er det gået tilbage med ligestillingen, og skævheden kan ikke kun forklares med, at der er flere mænd end kvinder valgt ind i Folketinget.

Der sidder ikke én eneste kvinde i Finansudvalget, som er Folketingets mest magtfulde udvalg.

Til gengæld sidder der ikke én eneste mand i Udvalget vedrørende Etisk Råd, som måske er Folketingets mindst magtfulde udvalg.

På den måde afspejler de to udvalg meget fint den generelle kønsfordeling i samtlige af Folketingets udvalg, viser en optælling, som Jyllands-Posten har foretaget.

Udviklingen overrasker ikke økonomiprofessor Nina Smith fra Aarhus Universitet:

- I de seneste 10 år er det gået tilbage med ligestillingen i Danmark. Vi bliver mere og mere stereotype i vores kønsroller modsat resten af verden, der bevæger sig tættere og tættere på en ligestilling, siger hun til avisen.

Det er ikke kun i Finansudvalget, at Folketingets kvinder har svært ved at gøre sig gældende.

I Det Udenrigspolitiske Nævn, der er et andet af Borgens mest magtfulde udvalg, sidder der mere end dobbelt så mange mænd som kvinder, og det samme gælder Europaudvalget, hvor der sidder 20 mænd og ni kvinder.

I alt dominerer mændene i 21 udvalg. Kun i fire udvalg er kvinderne repræsenteret med mere end dobbelt så mange medlemmer som mændene.

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), håber og tror, "at partierne vil bestræbe sig på i fremtiden at nå nærmere til en ligestilling".

Ud af de 179 medlemmer af Folketinget er 61 procent mænd og 39 procent kvinder.