Letbanen efter debut til Odder: Drop dårlig vane langs skinnerne

Aarhus Letbane kørte mandag den første af flere afsluttende testkørsler til Odder. Nu kommer letbane-ledelsen med en indtrængende bøn til borgerne

I dag begyndte Aarhus Letbane de afsluttende testkørsler på strækningerne til Odder og Lisbjerg. Debuten var tilsyneladende en succes, men nu ser letbanen et nyt problem.

For der har ikke været kørt toge på strækningerne i to år, og det giver nu nogle uventede udfordringer.

quote Vi kan se, at nogle har vænnet sig til at gå tur med hunden eller spadsere langs skinnerne. Det er ikke kun ulovligt, men også farligt.

Jens Velling, Aarhus Letbane

- Vi kan se, at nogle har vænnet sig til at gå tur med hunden eller spadsere langs skinnerne. Det er ikke kun ulovligt, men også farligt, siger kommunikationschef hos Aarhus Letbane, Jens Velling, til TV2 ØSTJYLLAND.

Han har derfor en bøn til alle i og omkring primært Odder, hvor problemet tydeligt ses.

- Lad nu være med at gå på skinnelegemet. Og hvis man følger færdselsreglerne, kommer man ikke i konflikt med letbanen, siger Jens Velling.

Det er forbudt og farligt at lufte hund langs letbaneskinnerne. For nu begynder togene at køre test til Odder. 
Det er forbudt og farligt at lufte hund langs letbaneskinnerne. For nu begynder togene at køre test til Odder. 

God debut til Odder

Det, som letbanen gennemgør i den kommende tid på de nye strækninger, er funktionstest og erfaringskørsler.

- Det gik super godt. Der var nogle små tekniske problemer undervejs, men det må man forvente. Det var en god debut til Odder, lød det efter dagens tur fra Thomas Friis Brændstrup fra letbanens operatør Keolis.

Hvis testkørsler og tests går efter planen, mangler letbanen kun én godkendelse af de tekniske sikkerhedsregler for de to strækninger.

Der vil blive kørt på forskellige tidspunkter på alle ugens dage henover sommeren.

Bomanlæg vil blinke og ringe

- Kørslen om natten forventes ikke at forstyrre naboer til banen, da letbanetogene er støjsvage og højst vil passere hver halve time. Bomanlæg langs Odderbanen vil dog blinke og ringe kortvarigt, når bommene går ned i forbindelse med, at letbanetogene passerer overkørslerne, lyder det fra Aarhus Letbane.

I forbindelse med testkørslerne begynder letbanen at benytte det største af de to typer tog, Tango. Hidtil har Aarhus Letbane udelukkende kørt med det mindre Variobahn, der kører på den indre strækning i Aarhus. Det større tog skal køre til Odder og senere Grenaa.

- Med dagens opstart af funktionstest og erfaringskørsler rykker vi tæt på en åbning af Odderbanen og strækningen til Lisbjerg. Hvis alt går som planlagt, er det fortsat vores forventning, at vi kan begynde at køre med passagerer på de to strækninger i løbet af sommeren, siger Aarhus Letbanes direktør, Michael Borre.

Hvornår det så helt præcist sker, er stadig usikkert.

Kæmpe løft og gevinst for Odder

Odders borgmester, Uffe Jensen (V), ser frem til, at den østjyske stationsby omsider kan komme på letbanekortet.

- Det bliver et kæmpe løft og en gevinst for Odder, hvor mange pendler til Aarhus. Desværre ved jeg, at der også er nogle, der har købt bil nummer to i frustration over den lange ventetid, siger Uffe Jensen.

quote Desværre ved jeg, at der også er nogle, der har købt bil nummer to i frustration over den lange ventetid.

Uffe Jensen (V), borgmester

Han tolker meldingen fra letbaneselskabet sådan, at strækningen til Odder indvies senest i løbet af august.

Mens det lysner for strækningen mod Odder, er der fortsat intet nyt om, hvornår strækningen til Grenaa indvies.

Også her har man været uden togforbindelse siden august 2016. Det er tidligere blevet meldt ud, at også Grenaabanen ventes at blive sat i drift i løbet af 2018.