Lavtuddannede spiser mest usundt

Hvor sundt, østjyderne spiser, afspejler sig i høj grad i deres uddannelsesniveau. Her er der flest med usunde kostvaner blandt de lavtuddannede.

Blandt de lavtuddannede i Region Midtjylland har 23 procent et usundt kostmønster, hvor det kun er gældende for syv procent blandt de højtuddannede.  Foto: Christian Lindgren - Ritzau Scanpix

Mindre sukker, mere fisk og mange grøntsager. Sådan lyder et par af de officielle kostråd. 

Men selvom rådene er klare, er det ikke alle, der følger dem nøje. 

Ifølge tal fra Region Midt hænger det sammen med, hvor lang en skolegang man har bag sig.

Læs også Webdok: Sliksælgerens søn smider sukkeret

Tallene viser, at folk med et lavere uddannelsesniveau har mere usunde kostvaner sammenlignet med den del af befolkningen, der har et højere uddannelsesniveau.

- Vi ser en stor sammenhæng mellem uddannelsesniveau og kostmønstre. Det er ret markant, siger programleder og seniorforsker for befolkningsundersøgelser i Region Midt, Finn Breinholt Larsen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Vi spiser for meget sukker – patientforeninger vil have højere priser

Blandt de lavtuddannede har 23 procent usunde kostvaner, hvor det kun er gældende for syv procent blandt de højtuddannede. 

GRAFIK: Tal fra Region Midt viser, at der er stor forskel på andelen af personer med usunde kostvaner, afhængigt af hvor mange år man har gået i skole.

Forskel på kommunerne

Hvis man ligeledes sammenligner de østjyske kommuner, er der også her stor forskel på, hvor sunde eller usunde kostvaner østjyderne har.

Det er blevet en jungle for mange at finde rundt i, og man bliver vældig forvirret.

Anne Ravn, diætist

Ifølge Finn Breinholt Larsen, der har forsket i social ulighed inden for sundhed, spiller borgernes uddannelsesniveau igen ind her. 

- Det mest sandsynlige er, at det er uddannelsessammensætningen, der er afgørende. Folk er ofte i tvivl om, hvad det vil sige at spise sundt, hvor folk med en boglig uddannelse nok har bedre forudsætninger. 

Læs også Sukker er gift for dine tænder: Her er tandlægens gode råd

Og netop den tvivl oplever diætisten Anne Ravn også blandt sine patienter i en tid, hvor man ikke kun skal forholde sig til kostpyramiden, men også de mange sundhedstips, der findes alle vegne. 

- Jeg oplever, at mange komplicerer dét at spise sundt. Det er blevet en jungle for mange at finde rundt i, og man bliver vældig forvirret.   

Østjydernes kostvaner

Andel med et usundt kostmønster i kommunerne:

Horsens - 17 pct.

Randers - 17 pct.

Norddjurs - 17. pct.

Silkeborg - 15 pct.

Odder - 13 pct. 

Samsø - 13 pct.

Favrskov - 13. pct.

Skanderborg - 12 pct.

Aarhus - 10 pct. 

 

Kilde: DEFACTUM, Region Midt, 2017

Tallene viser, at sammenlignet med hele Region Midtjylland er der væsentlig flere med usunde kostvaner blandt borgerne i kommunerne: Horsens, Randers og Norddjurs. Omvendt er andelen væsentlig mindre i Skanderborg og Aarhus kommune.  

10 dage uden sukker 

En af de østjyder, hvis kostvaner heller ikke er blandt de sundeste, er TV2 ØSTJYLLANDs journalist Michael Olesen.

Læs også For meget sukker: Østjysk firma har fundet løsningen

Med et årligt forbrug på 100 kilo slik og en liter sodavand hver eneste dag er han en del af de fire ud af 10 voksne, der får for meget sukker ifølge tal fra Fødevarestyrelsen. 

Derfor har han nu valgt at ændre kurs ved at gennemføre 10 dage helt uden sukker. Hvordan det går ham, kan du se meget mere om her.

Du kan følge Michael Olesens sukkerprojekt her:

Se hele serien på vores Youtube-kanal.