Landsforening vil have sommertiden fjernet

Politikerne bør afskaffe sommertiden, mener Landsforeningen mod Sommertid. Det stresser folk, når der pilles ved uret, lyder argumentet

02:12

Det er en uskik, at vi to gange om året piller ved tiden. Det mener Jørgen Bak, der er formand for Landsforeningen mod Sommertid.

- Det helt store problem er de to skift. Både om foråret, hvor det giver ekstra stress, fordi folk skal en time tidligere op om morgenen, og her om efteråret, hvor man pludselig brager ind i mørket i stedet for, at det gradvis bliver mørkere og mørkere, siger Jørgen Bak.

Forskningen viser, at der er en klar sammenhæng mellem overgangen fra sommertid til den såkaldte normaltid og antallet af danskere, der rammes af depression. De færre lyse stunder om eftermiddagen og aften påvirker humøret hos os.

- Vi kan se et hop lige efter skiftet, og depression er en af de mere hyppige sygdomme, så det er mange tilfælde flere, siger forsker Søren Østergaard fra Aarhus Universitetshospital. 

Læs også Vintertid: Har du husket at stille uret tilbage

Jørgen Bak vil bruge forskningen i bestræbelserne på at overtale Folketinget til at afskaffe sommertiden. 

- Det store gennembrud i forhold til, at det tages op som en sag, man vil arbejde for, er ikke sket endnu. Jeg tror, at den løftestang, vi kan bruge, netop er de sundhedsmæssige aspekter. Der kommer nye resultater, som styrker hele argumentet for, at vi skal afskaffe sommertiden, siger han.

Jørgen Bak gør sig ingen illusion om, at politikerne fjerner sommertiden, inden vi til marts atter skal justere uret.

- Det kommer nok til at tage en del år endnu, desværre - men vi arbejder på det, siger han. 

I videoen øverst i artiklen kan du høre Jørgen Baks argumenter for at fjerne sommertiden. 

00:41

VIDEO: Få tre gode råd til at undgå depression i de mørke tider.

Luk video