Læger må vælge mellem liv og død

Region Midtjylland tvinger læger til at vælge, hvilke kræftpatienter, der skal leve - og hvem, der skal dø, mener sygehusdirektør.

Ifølge sygehusdirektør på Århus Sygehus Ole Thomsen bliver der ikke råd til den dyre livsforlængende medicin til alle, og så skal den enkelte læge vælge mellem patienterne.

Sådan bliver virkeligheden, når sygehusene skal prioritere pengene til næste år. Ole Thomsen frygter, at udgifterne til kræftområdet stiger, som de har gjort hvert år. Men i 2010 er midlerne halveret, og så skal han prioritere knivskarpt.

- Hvis regionsrådet holder fast i et budget til ny medicin, som er for lille, så vil de ansatte komme i det frygtelige dilemma, når der ikke bliver råd til en type behandling, som undersøgelser siger virker, siger Ole Thomsen til DR Østjylland.

En særlig medicin til lungekræftpatienter, der flittigt bruges i blandt andet USA og England, vil sikkert vælges fra, når sygehusene skal prioritere.

- Hvis man har en dødelig sygdom, skal man have al den behandling, der findes, for at redde ens liv. Det må politikerne finde penge til, siger lungekræftpatient Lena Le Butt.

Sygehusene vil i løbet af efteråret kontakte politikerne i regionen for at få dem til at foretage prioriteringerne i blandt andet kræftbehandlingen. Flere sygehuse i Region Midtjylland vurderer, at kræftbehandlingen kommer til at lide under næste års budget.

Behovet for behandling af kræft stiger hvert år, men næste år er midlerne til området halveret.

Dansk Folkepartis Jette Skive, der er medlem af regionsrådet i Region Midtjylland, vil have, at pengene til den livsforlængende medicin findes nu.

- Der skal ikke spares på livsforlængende medicin. Det kan slet ikke være til diskussion. Sådan skal det ikke være i et velfærdssamfund. Det kan vi ikke være bekendt, og det skal vi ikke være bekendt, siger Jette Skive.

Hun vil nu bede regionsrådsformand Bent Hansen (S) om at forhandle bedre med sundhedsministeren.