Læger i midtjylland undersøges

Stor undersøgelse i Region Midtjylland skal kaste lys over, hvordan de praktiserende læger behandler, og hvad danskerne reelt fejler.

Mere end 85 procent af danskerne er i kontakt med deres praktiserende læge i løbet af et år. Ingen anden del af sundhedsvæsnet har så stor kontakt med befolkningen. Alligevel
er der alt for lidt viden om, hvad der egentlig foregår hos de praktiserende læger.

Nu skal den største danske undersøgelse nogensinde bl.a. kaste lys over, hvad det er for sygdomme, patienterne henvender sig til lægen med, og hvad lægerne stiller op med patienterne.

- Vi vil gerne vide meget mere om, hvilke sygdomme folk kommer med og hvor mange patienter, som lægerne selv færdigbehandler. Det er også vigtigt at vide, hvilke opgaver klinikpersonalet løser i form af prøvetagninger og samtaler med f.eks. de kroniske patienter, siger seniorforsker og projektleder Grete Moth fra Forskningsenheden for Almen Praksis på Aarhus Universitet.

Den omfattende kortlægning retter sig mod samtlige 857 læger i Region Midtjylland. De har typisk hver 40-50 kontakter til patienter dagligt. Alle lægerne skal registrere alle henvendelser på en tilfældig dag i det næste år, og patienterne modtager efterfølgende et detaljeret spørgeskema.

Undersøgelsen skal vare det næste års tid, men der vil løbende blive offentliggjort resultater.
/ritzau/