Læger forsker i rødvin som medicin

Æbleformede mænd med forhøjet blodtryk søges til forsøg

Rødvin siges at være godt for mange ting, og nu går Aarhus Universitetshospital videnskabeligt til værks på jagt efter vinens mulige positive effekter.

Det sker, når universitetet efter sommerferien indleder verdens største forsøg med rødvins-stoffet resveratrol.

Som forsøgspersoner søge mænd med æbleform, forhøjet blodtryk, fedtlever eller andre livsstilssygdomme.

- Vi vil undersøge, om resveratrol kan forebygge mange af de helbredsproblemer, der er forbundet med overvægt. Derfor vil vi i et år behandle en gruppe overvægtige mænd med resveratrol for at undersøge, om der sker ændringer i blandt andet insulinfølsomhed, fedtaflejringer og kroniske betændelsestilstande, der forårsager mange livsstilssygdomme, siger overlæge dr. med. Steen Bønløkke Pedersen, Medicinsk Endokrinologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital. 

Resveratrol findes i specielt høje koncentrationer i rødvin. Forskning på mus viser, at overvægtige mus, der får stoffet, lever lige så længe som slanke mus. Stoffet ser desuden ud til at bremse aldring. Gamle mus, der får resveratrol, kommer til at ligne yngre mus. De har nedsat udvikling af grå stær, får bedre koordinationsevne og samme kredsløb som yngre mus.

Forskerteamet på Aarhus Universitetshospital gennemfører to store undersøgelser i løbet af det kommende år. I den ene får halvdelen af de overvægtige resveratrol, mens resten får snydemedicin.

- Når året er omme vil vi se, om resveratrol for eksempel har styrket knoglerne og forebygget fedtaflejring i bughulen, sukkersyge og betændelsestilstande. I det andet forskningsprojekt vil vi undersøge, om resveratrol kan bruges til at forebygge fedtlever, som er en alvorlig sygdom, der i værste tilfælde kan ende med leversvigt og levertransplantation, siger Steen Bønløkke Pedersen. 

Gennem et samarbejde med Roskilde Universitetscenter, Syddansk Universitet, MR-centret og Aarhus Universitet har forskerne adgang til de mest avancerede teknikker til måling af ændringer i gener og stofskiftet i meget små fedt- og muskelprøver.

Det Strategiske Forskningsråd har bevilget 19 millioner kroner til forsøget.

20181025-173209-2-1920x1277we

play Kænguru hoppede rundt i østjysk villakvarter

20210727_175821

play Kevin trodser sit handicap: Cykler og står på paddleboard

djrus marias piger

play Vilde vandmængder i forlystelsespark: -Det var meget voldsomt

szexm9ijlwe14qxl720210726162640

play Fik nok af billetsnyd: Buschauffør parkerer for sidste gang

Politibil

Først kørte hun narkokørsel, så kradsede hun og spyttede på politiet

Anne-Marie Rindom

Østjysk guldhåb ligger på førstepladsen ved OL

Dagens mest læste