Kultur-hovedstad søsættes med sejlende beton-skulpturer

Lørdag søsættes tre både som led i kulturhovedstads-projektet

12 meter lange, sejlende beton-skulpturer søsættes lørdag formiddag på havnen ved Musikkens Hus i Aalborg. Det sker, som en del af kulturhovedstadsprojektet.

Der er tale om tre skulpturer, der er formet som kvindekroppe. De er udformet af den norske kunstner Marit Benthe Norheim. Skibene hedder ”Life-boats”.

De tre skibe navngives af Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen, tidligere rektor for Kunstakademiet Else Marie Bukdahl samt administrerende direktør for Europæisk Kulturhovedstad Rebecca Matthews.

Fakta

De tre sejlende skulpturer er fuldt funktionelle skibe. De er 12 meter lange og 3 meter høje og stikker 1.10 meter under vandoverfladen. De er støbt i beton og sejler fire sømil i timen.

- Life-boats er flagskibe for vores år som Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Hele ideen bag den Europæiske Kulturhovedstad er at skabe møder mellem mennesker gennem kultur. Her er Life-boats vores fornemme ambassadører, siger administrerende direktør for Aarhus 2017 Rebecca Matthews.

Rundtur til jyske havne

Skibene skal gennem en længere rejse de næste fire måneder. I alt syv havne får de tre ”skulptur-skibe” som gæster. De sejler gennem Limfjorden Mors, forbi Mariagerfjord, Rander og Djursland før de ankommer til Aarhus i oktober. Ved hver havn vil skibene være der to-tre dage, hvor der bliver mulighed for at gå ombord og gå på opdagelse.

De tre skulpturer repræsenterer tre forskellige stadier i en kvindes liv: 

  • Mit skib er ladet med længsel (den unge)
  • Mit skib er ladet med liv (den gravide) 
  • Mit skib er ladet med minder (den gamle) 

Hver af de tre skulpturer rummer én eller flere særlige fortællinger, som kan opleves igennem musik og udsmykninger i og på skibene.

- Skulpturerne kommer sejlende til dig for, at kunsten kan møde mennesker, hvor de ér. Det betyder, at vi kan dele noget uventet i det offentlige rum. Vi har alle de samme biologiske forudsætninger for at være menneske, så derfor bør vi også kommunikere med udgangspunkt i det, der forbinder os, siger Marit Benthe Norheim, som håber skulpturerne vil vække forundring og nysgerrighed i havnene.

Når skibene ankommer til Aarhus vil det fulde program for Aarhus 2017 blive offentliggjort.

Sejlplan (med forbehold for ændringer): 

18.-20. juni Søsætning og ophold i Aalborg
22.-28. juni Gjøl
8.-11. juli Løgstør
14.-20. juli Struer
22. juli – 10. august Lemvig og Thyborøn
11.-15. august Thisted
20.-28. august Nykøbing Mors
1.-4. september Skive
14.-18. september Mariager Fjord (Mariager og Hadsund)
20.-28. september Randers
29.-30. september Bønnerup
1.-4. oktober Grenaa
7.-10. oktober Ebeltoft
12. oktober Aarhus