Kritik af regeringens sygehus-planer

Regeringens 25 milliarder til moderne sygehuse er ikke nok til at ændre sygehusvæsnet markant.

Regeringens 25 milliarder til moderne sygehuse er ikke nok til at ændre sygehusvæsnet markant. Det siger sundhedsøkonom, der får opbakning af regionerne.

<B>Fem nye sygehuse - et i hver region.</B>
Så meget kan man sådan cirka få for de 25 milliarder kroner, som regeringen har afsat til sygehusene i kvalitetsreformen. Og det er en forbedring, men ikke nok til at ændre sygehusvæsnet markant, siger sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Dansk Sundhedsinstitut.

- For den almindelige borger er 25 milliarder meget at få ind på kontoen sidst på måneden. Men pengene gives over en lang årrække, så vi snakker reelt om to til tre milliarder kroner ekstra om året i et kæmpestort sundhedsbudget. Det er ikke et imponerende beløb, og det får vi ikke et helt andet sundhedsvæsen af, siger Jakob Kjellberg.

<B>Regionsformand bakker op</B>
Han får opbakning af regionernes formand Bent Hansen, der kun ser beløbet som et skridt på vejen.

- Det er positivt, at regeringen nu afsætter penge til investeringer i sundhedsvæsnet. Men for de 25 milliarder får danskerne ikke en helt ny sygehusstruktur og mange nybyggede sygehuse. Det kræver investeringer i en helt anden størrelsesorden, sagde Bent Hansen tirsdag.

Det store spørgsmål er nu, hvordan de 25 milliarder skal bruges. I Århus er man allerede parat til at ekspropriere jord og opføre Skandinaviens største hospitalsby i forbindelse med Skejby Sygehus, og i Odense tripper politikerne for at få et fynsk storsygehus, der kan afløse Odense Universitetshospital.
/ritzau/