Kritik af hashprøver på efterskole

Klank efterskole har gennem flere år testet elevers urin for spor af hashrygning. Efterskolen kritiseres nu af misbrugsekspert.

Det er justitsmord når Klank Efterskole - på baggrund af en urinprøve - smider elever ud på grund af hashrygning. Det mener misbrugsekspert og speciallæge i psykiatri, Henrik Rindom, fra Hvidovre Hospital i følge Politiken. Han er rystet over, at efterskolerne bruger testen, som han mener udelukkende hører hjemme på et hospital.

- Det er mere udtryk for magtesløshed i en personalegruppe, end det er udtryk for at ville tage de unges problemer alvorligt. Dertil kommer, at prøver ikke kan skelne mellem for eksempel allergimedicin eller blå birkes og euforiserende stoffer.

Forstander på Klank Efterskole Ulrik Rye mener derimod at urinprøven er nødvendig for at følge efterskolens politik overfor hashrygning til dørs.

- Vi er nødt til at køre det meget firkantet for at markere, at vi ikke accepterer hashrygning, siger Ulrik Rye til Politiken. I februar sendte forstanderen tre elever hjem på grund af hashrygning.