Krig på skorstene i Århus

Århusiansk skorstensfejer har som den første i landet udfordret monopolet på at rykke ud med høj hat og kost.

To firmaer kæmper fra skorsten til skorsten for at få lov til at feje og rense skorstenene, skriver Århus Stiftstidende mandag.

Det er den 42-årige skorstensfejer, Bo Jarnvig fra Egå, der som den første i landet, har udfordret den etablerede skorstensfejerbranche.

Det sædvanlige prisniveau følger den udfordrende skorstensfejer heller ikke. Han er 20 procent billigere end alle andre.Indtil for få måneder siden har de fem skorstensfejermestre i Århus haft noget, der kunne ligne et monopol på at feje skorstene.

Byen er inddelt i fem distrikter - en til hver skorstensfejermester. Og prisen for at klare opgaverne er fastlagt på forhånd.

- Branchen har i årevis været præget af, at det var skorstensfejermestrenes sønner og svigersønner, der fik chancen for at blive distriktsskorstensfejere. Men for et par år siden blev Kommunernes Landsforening og Skorstensfejerlauget enige om, at husejerne frit kan vælge skorstensfejer. Og så sagde jeg: Aha, det her er min store chance, siger Bo Jarvig til Århus Stiftstidende.

Der er 162 skorstensfejerdistrikter i Danmark og priserne er bortset fra i København, fuldstændig den samme i hele landet. Der er ingen konkurrence.

- Der har ikke tidligere været konkurrence på området. Men nu er der kommet en ny spiller på banen. Årsagen er blandt andet nye toner fra Kommunernes Landsforening. Foreningen har tilkendegivet, at der er frit valg i forhold til valg af skorstensfejer, siger jurist Jesper Holmgaard, Århus Kommune.

<i>Kilde: Århus Stiftstidende</i>