Kræftsyge får diagnosen pr. brev

Karina Duus fra Horsens fik beskeden i et brev 

Sidste år fik mindst 350 danskere besked pr. brev om, at de er ramt af kræft. Det viser en undersøgelse lavet af Kræftens Bekæmpelse. En af de ramte er Karina Duus fra Horsens. Hun fik for få måneder siden et brev fra Aarhus Universitetshospital med diagnosen kræft.

- Ens verden bryder sammen, fortæller hun til TV 2 | NYHEDERNE.

Brevet oplyste, at hun havde fået konstateret kræft ved endetarmsåbningen. En kræftform, der dræber hver femte. 

Karina Duus åbnede brevet sidst på eftermiddagen, hvor hun var alene med sine fire børn.

Det telefonnummer, der var oplyst i brevet, gav blot en automatisk telefonsvarer i den anden ende. 

- Jeg kunne ikke ringe og spørge, er det her en fejl? Er det virkelig rigtig, man skal have det her at vide pr. brev. Man har jo 1000 spørgsmål. Skal jeg dø af det her, kan det kurreres, hvor slemt er det?

Normalt skal en livstruende besked gives personligt på en måde, hvor patienten kan forberede sig og stille spørgsmål til lægen, og det sker også i langt de fleste tilfælde. Bare ikke i Karina Duus'.

- Der er ingen, der har nævnt kræft på det tidspunkt, fortæller hun.

Hun gik ind for sig selv og ringede efter sin mand.

På Aarhus Universitetshospital erkender de, at der er sket fejl. Den slags breve må kun sendes til patienter, der er informeret om deres kræftsygdom ved en personlig samtale. 

- Det eneste, jeg kan sige, er undskyld. Jeg kan ikke beklage nok, at det er foregået på her måde, for det er ikke i orden, siger Claus Bisgaard, ledende overlæge, Aarhus Universitetshospital.