Konsekvenser af videoovervågning undersøges

Fem forskere fra Aarhus Universitet har fået 5,3 mio. kr. til at undersøge konsekvenserne af den stigende videoovervågning.

Der er allerede omkring 500.000 overvågningskameraer i Danmark, og Sikkerhedsbranchen anslår, at der kommer omkring 300 nye til hver eneste dag.

Derfor skal det nu for første gang undersøges, hvilke konsekvenser det har, at vi lever i et Big Brother-samfund.

- Danmark er ved at udvikle sig til et af de fremmeste overvågningssamfund i verden. Det vi mangler er en undersøgelser af, hvad det gør ved os, at vi har så meget overvågning, og det er det vi får muligheden for at undersøge nu, siger lektor Peter Lauritsen til P3Nyheder.

Forskerne starter dog ikke deres arbejde helt fra bunden. De kommer nemlig til at skæve til nogle af de erfaringer man har fra Storbritannien, hvor videoovervågning også er meget udbredt.

- Man ved ret sikkert, at videoovervågning ikke forhindrer alvorlig kriminalitet. Man ved også, at videoovervågning ikke nødvendigvis gør folk mere trygge. Vi skal prøve at finde ud af, det er i hvilke situationer videoovervågning kan være et effektivt redskab for politiet, siger Peter Lauritsen til P3Nyheder.

Forskerne regner med, at være klar med de første konklusioner om seks-otte måneder.

<i>Kilde: P3Nyheder</i>