Kold skulder til Silkeborg

Sundhedsstyrelsen vil fratage Silkeborg Sygehus retten til at lave skulderproteser. Til gengæld må lægerne gerne udføre operationerne på privathospital.

Lægerne i Silkeborg er rystede over den specialeplan, som Sundhedsstyrelsen har offentliggjort.

Planen betyder nemlig, at patienter, der skal have udskiftet en skulder, ikke længere kan få operationen i Silkeborg. I stedet skal de til Århus, Horsens eller Viborg. Det sker for at samle ekspertisen få steder i regionen.

Men samtidig har Sundhedsstyrelsen godkendt Viborg Privathospital til at operere de skulderpatienter, det offentlige ikke kan nå, inden for ventegarantien. Og på Viborg Privathospital er blandt andre Silkeborg-lægen Thomas Klebe ansat i sin fritid.

- Der er ingen logik i, at de selv samme læger, der ikke længere må operere her på sygehuset, gerne må udføre oprationerne på et privathospital, siger cheflæge Lisbeth Kallestrup fra Silkeborg Sygehus.

Overlæge Thomas Klebe er enig i, at det er godt at samle specialerne få steder. Alligevel er han rystet over Sundhedsstyrelsens plan

- Inden man siger, at vi ikke må lave operationerne her i huset, bør man sikre at der er et andet sted i det offentlige, hvor vi kan udføre operationerne. Og det er der ikke i dag, siger han.

Sundhedsstyrelsen forstår ikke Silkeborg-lægernes kritik.

- Vi har taget stilling til de ansøgninger, vi har modtaget, og behandlet dem ud fra de kritierer, vi har meldt ud for længe siden. Silkeborg er den eneste af de afdelinger, der laver skulderkirurgi, der har søgt i et formaliseret samarbejde. Det vil sige, at de eksisterer, fordi de samarbejder med et andet sygehus. Og derfor har vi vurderet, at det er bedst at lukke Silkeborg-afdelingen, siger chef for Sundhedsplanlægning i Sundhedsstyrelsen, Lone de Neergaard.

Hun tilføjer, at styrelsen er åben for gode argumenter i høringsfasen, men at hun ikke kan garantere, at beslutningen bliver lavet om.