Knastør sommer: Stor stigning i antallet af naturbrande

Der har i denne sommer været en stor stigning i antallet af naturbrande. Det viser tal fra Beredskabsstyrelsen.

Der har været travlt hos de østjyske brandmænd i løbet af sommeren. Antallet af naturbrande i de østjyske kommuner er nemlig steget markant i 2018.

Tal fra Beredskabsstyrelsen viser blandt andet, at der i Norddjurs var 37 naturbrande i perioden maj til juli i år. Gennemsnittet for samme periode i årene 2013 til 2017 var 5 brande. 

Læs også Beredskabsinspektør om naturbrande: Det værste jeg har oplevet

Hos Beredskab og Sikkerhed, der dækker Favrskov, Randers og Djursland kan de godt genkende det billede. Beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl fortæller, at brandfolkene har haft rigeligt at se til.

- Vi har haft ualmindeligt travlt. Vi har haft 50 procent forøgelse i forhold til opgaver sammenlignet med juli sidste år, og vi har haft en tidobling i antallet af markbrande, siger beredskabsdirektør i Beredskab og Sikkerhed Kasper Sønderdahl.

Brande pr. kommuneMaj-juli 2018Maj-juli, 2013-2017 (gns.)
Favrskov123
Horsens337
Norddjurs375
Odder92
Randers2911
Samsø01
Silkeborg327
Skanderborg193
Syddjurs344
Aarhus7919
Kilde: Beredskabsstyrelsen

Store stigninger

Samme billeder tegner sig i andre kommuner, blandt andet i Aarhus Kommune, hvor antallet af naturbrande er 79 mod et gennemsnit på 19 i perioden.

Også i Syddjurs Kommune har man oplevet store stigninger. Her har der været 34 naturbrande fra maj til juli mod et gennemsnit på kun 4 i samme periode i 2013-2017. 

Læs også Brand ved sommerhus: Skur totalt udbrændt

Stolt af beredskab

Hos Beredskab og Sikkerhed er det lykkedes at løse opgaverne med det eksisterende beredskab på trods af den store stigning i naturbrande. Og hos Beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl er der kun ros tilovers for brandfolkenes arbejde.

- Det arbejde, som vores brandmænd og frivillige laver, er uvurderligt. De fortjener alt mulig respekt og ros, for det som de gør. 

00:56

VIDEO: Der har været nok at se til for brandfolkene i løbet af den tørre sommer. (Video fra den 21. juli)

Luk video

Opmærksomme borgere

Den store stigning i antallet af naturbrande skyldes især det tørre vejr, forklarer Kasper Sønderdahl, men opmærksomme borgere i beredskabets område har betydet, at brandene ikke har udviklet sig alt for voldsomt.

- Når vi ikke har de her vanvittige brande, så er det fordi, borgerne er ekstrem opmærksomme. De ringer 112 med det samme, de opdager noget, siger Kasper Sønderdahl. 

01:28

VIDEO: Hør Niels Henrik Nielsen fra Beredskab og Sikkerhed komme med råd om, hvordan du undgår brand i tørken.

Luk video