Journalistpris for hjertearbejde

Rune Holm fra TV 2/ Bornholm modtog onsdag aften den prestigefyldte Spadestikspris og 100.000 kroner.

Rune Holm fra TV 2/ Bornholm kan i de næste to år kalde sig landets bedste undersøgende journalist fra et lokalt eller regionalt medie. Det står klart efter, at han sent onsdag aften fik overrakt Den Gyldne Spade under konferencen Et Spadestik Dybere 2010. Prisen blev oprindeligt indstiftet af blandt andre TV 2 | ØSTJYLLAND, og konferencen finder sted i disse dage på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Prisen får han for sin kamp for at afdække brister hos politiets alarmcentraler. En kamp som dommerkomiteen kalder stædig og kompromisløs.

Via aktindsigt dokumenterer han blandt andet, at borgerne ofte får alt for dårlig hjælp og vejledning, når de ringer 112. Samtidig afslører han, at alarmcentralerne ikke har været gearede til at hjælpe brugerne med at finde frem til de knap 1000 hjertestartere, som er offentligt tilgængelige i hele Danmark.

Rune Holm tog i 2008 initiativ til projektet Bornholm Redder Liv, hvor han - i samarbejde med Region Hovedstaden og TrygFonden - engagerede 10.000 bornholmere i at deltage i hjerte/lunge-kurser med henblik på at kunne yde førstehjælp til folk med hjertestop.

Undervejs i forløbet blev han opmærksom på alarmcentralernes brister - og fandt sin indre graver frem.

Hjertemand, som bornholmerne har døbt Rune Holm, er uddannet tekniker og arbejdede indtil for tre år siden mest som redigeringstekniker. Men da han fik muligheden for at komme i marken som journalist, greb han den og tog et kort kursus i journalistik.

- Jeg er dybt beæret over, at en tillært journalist som mig kan få sådan en pris. Det havde jeg slet ikke regnet med. Jeg ville jo bare redde nogle menneskeliv, sagde Rune Holm efter prisoverrækkelsen.

- Det her illustrerer, at når engagement bærer ens journalistik, så er alt muligt. Selv om Rune ikke har redskaberne i traditionel forstand, så har drivkraften, fortællelysten og hans evne til at undre sig været nok, sagde Morten Brøcker, bestyrelsesformand for Et Spadestik Dybere.

Det er femte gang siden 2002, at prisen uddeles. For første gang får vinderen samtlige 100.000 kroner. Tidligere har de to øvrige finalister fået hver 25.000 kroner.

Dermed håber bestyrelsen i endnu højere grad at tilskynde og inspirere lokale og regionale medier til at øge produktionen af kvalitets-journalistik, der går et spadestik dybere end den daglige nyhedsstrøm.

Det var også journalister fra TV2-regionerne, der stod bag de to øvrige finaleproduktioner. Jens Hansen fra TV2/Nord var nomineret for en serie om EBH Banks storhed og fald.

Natasja Dybmose fra TV2 Øst var nået i finalen for sin afdækning af sagen om en omsorgssvigtet teenagepige.