Jens gik rundt med kræft i et år uden at søge læge

Hver tredje borger overser symptomer, der kan være tegn på kræft

02:03

Hver tredje borger i Region Midtjylland overser symptomer, der kan være tegn på kræft. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Kræftens Bekæmpelse.

Jens Højriis Aarup fra Aarhus var en af dem. Han tabte sig syv kilo på et halvt år, men fortsatte sit liv som om intet var hændt.

- Jeg havde ikke været klar over, at det som sådan var et faresignal. Normalt forbinder man vægttab med noget godt, men sådan var det ikke i den her forbindelse. 

Læs også Test dig selv: 7 tegn på kræft mange overser

Alt i alt rendte han rundt med en hævet lymfekirtel i lysken i ti måneder. Han fik den ikke undersøgt, da han blot tænkte, at det var en naturlig ting, der var opstået efter et langt liv med sport.

- Jeg synes jo, at jeg har en god forklaring i, at det bare er en bruskdannelse fra en masse idræt, men det er det så bare ikke, siger Jens Højriis Aarup.  

Først et år efter de første symptomer tog han til lægen og fik konstateret lymfekræft. 

Læs også Farvel og tobak: Børn og unge skal droppe smøgerne

- Hvis man mærker noget fra maven eller har et vægttab finder man en forklaring på det, og det giver mening et langt stykke hen ad vejen, men der er nogle gange, hvor man bør opsøge læge for at blive undersøgt nærmere, siger Lise Høyer, praktiserende læge fra Aarhus.

- Jo tidligere man kommer i behandling, jo bedre chancer er der for at blive kureret, siger hun.

Jens Højriis Aarup er efter flere års kræftbehandling nu fri af sygdommen.

Se hele indslaget i videoen øverst i artiklen.