Jehovas Vidner risikerer racismesag

Omtaler afhoppere som slanger

Jehovas Vidner, der de seneste uger har holdt sommerstævne i Silkeborg, er gået til den på talerstolen. Tidligere medlemmer af trossamfundet er blevet omtalt som mentalt syge og som en dødsensfarlig virus. De er slanger og skal behandles som giftig jord, der ikke må blandes med ren jord.

Retorikken er så grov, at Jehovas Vidner risikerer at komme på kant med straffelovens racismeparagraf. Det vurderer Niels-Erik Hansen, jurist og leder af Dokumentations- og Rådgivningscentret mod Racediskrimination, efter at have læst udskrift af prædikenerne, skriver Kristeligt Dagblad.

- Talerne går klart over stregen. Når man sammenligner en anden gruppe med dødbringende sygdomme og slanger, er vi ovre i kerneområdet for racismeparagraffen, siger han til avisen.

Som der blev talt om jøder

I straffelovens § 266b også kaldet racismeparagraffen står der at man ikke må nedgøre og sprede falske rygter om en gruppe på grund af dens tro.

- Talerne er den samme slags retorik, som man hørte mod jøderne i Europa i 1930'erne. Det er præcis det, som racismeparagraffen er sat i verden for at dæmme op for, siger Niels-Erik Hansen.

Jehovas Vidners talsmand, Carit Stypinsky, mener ikke prædikenerne bryder med dansk lovgivning.