Isbrydere koster millioner

Hvert år betaler østjyske havne millioner af kroner til isbrydere, der ikke er set i de østjyske farvande i årtier.

De tre statsejede isbrydere var sidst i aktion i de danske farvande i 1994 og har ikke været i østjylland endnu længere. Århus Havn har selv to slæbebåde, der også fungerer som mindre isbrydere, og indtil videre har de to både kunne klare opgaven.

- Det er ligesom om vi betaler til noget, vi ikke får noget tilbage for, siger direktør Bjarne Mathiesen fra Århus Havn.

Hver år betaler Århus Havn 1,1 millioner kr., mens de skibe der anløber havnen skal betale 2,5 million kr. I Randers har de også en isbryder, men havnen må hvert år alligevel betale 100.000 kr. til statens isbryderordning.

- Det burde være på den måde, at de der har brug for isbrydning, de betaler for det. Og hvis vi mener vi har brug for isbrydning, så laver vi en kontrakt med nogen, der kan bryde is for os, siger direktør Bjarne Mathiesen fra Århus Havn.

Det er forsvarsministeriet, der står bag driften af de statslige isbrydere. Ministeriet skriver i en mail til TV 2 | ØSTJYLLAND, at man gerne vil ændre ordningen. Ministeriet kan dog ikke pege på nogle konkrete tiltag.