Ingen panik! Landbruget skal nok klare den

Landbrugsboss vil have landmænd til at tage ja-hatten på

Landbruget fik ny luft i 2017, da priserne på landbrugsvarer steg og mange kvæg- og svineproducenter fik overskud efter nogle smalle år. Men nu falder priserne på landbrugsvarer igen. Og det får flere til at tale om en truende krise i landbruget. Men det skal man lade være med, lyder det fra Jan Winther, som er direktør for LMO, der er en af landbrugets førende rådgivningsvirksomheder. Han går nu ud og advarer landmændene mod selv at være med til at tale erhvervet ud i en ny krise. 

- At skabe hype om en krise, vi ikke med sikkerhed ved kommer, er at skabe unødig panik. Det er direkte ødelæggende for de mange landmænd, der de seneste par år rent faktisk har formået at skabe vækst og højkonjuktur i erhvervet, lyder det fra Jan Winther.

quote At skabe hype om en krise, vi ikke med sikkerhed ved kommer, er at skabe unødig panik

Jan Winther, Direktør, LMO

De danske landmænd blev hårdt ramt af den krise, der fulgte i kølvandet på finanskrisen i 2008. Mange måtte slås for livet og nogen klarede den ikke. Derfor har de stigende priser på landbrugsvarer i 2017 givet mange landmænd et godt udgangspunkt for at stå imod, nu hvor landbrugspriserne falder igen. 

- Landmændene er vant til, at tingene går op og ned, lyder det fra Jan Winther.

 

- Det er hverken første eller sidste gang, at landbruget oplever prisfald. Danske landmænd er nogle af verdens mest veluddannede, og kriseårene har lært dem, at de skal kunne omstille sig relativ hurtigt til nye metoder og nye markedsvilkår. Vi oplever et styrket landbrug, der er i højere grad er gearet til at stå distancen.

 

Ifølge Jan Winther har kriseårene gjort landmændene til dygtigere forretningsmænd i et erhverv, hvor priserne senest har udviklet sig særdeles gunstigt – men nu er vendt igen:  

Landmændene er blevet langt stærkere og dygtigere til at drive forretning. Men det kræver ikke bare, at landmanden er en dygtig virksomhedsleder. Det kræver også adgang til kapital. Derfor er det helt afgørende, at landmændene fortsat kan låne penge udefra. Derfor skal vi ikke selv tale erhvervet ned. Ellers bliver den en stopklods for en fortsat udvikling i landbruget, advarer Jan Winther. 

Men er landbruget så skrøbeligt, at landmændene ligefrem risikerer at tale sig til en ringere kreditværdighed hos dem, de skal låne penge af?

- Hvis man kun taler dårligt om ens eget erhverv, mener jeg, at det kan have en indflydelse. Så snart det går nedad giver det genlyd i hele medielandskabet. 

Mange landmænd har kortfristede lån med lav rente. Hvad nu hvis den europæiske rente begynder at følge efter den amerikanske rente opad i år, som nogen frygter - hvordan vil det påvirke landmændene?

- Hvis renten stiger, vil det påvirke rigtigt mange. Det er der også mange andre virksomheder, der vil være kede af. Det er da en bekymring, om de lån vil stige. Men det får mig ikke til at gå i panik. Det er sådan set det, der er mit budskab, siger Jan Winther til TV 2 Østjylland.

Han opfordrer i stedet pressede landmænd til at få overblik over deres produktionsomkostninger og søge rådgivning, så de kan få udarbejdet en handlingsplan og en forretningsstrategi.

- Jeg tror på, at man kan forberede sig på dårlige tider. Det er sådan set ligegyldigt, om du handler med grise, korn eller mælk. Kend din produktionspris og dine omkostninger. Hav en plan og vær forberedt. Det er den eneste måde vi kan stå distancen, siger han.