Indvandrere sakker bagud

Århus-professor: - Færre indvandrere på arbejdsmarkedet er et langt større problem end det stigende antal ældre.

Efterkommere af indvandrere klarere sig dårligere end forventet i det danske samfund, og beskæftigelsen er faldet drastisk siden 2001, viser ny rapport.

Efterkommere af indvandrere har langt sværere ved at få et solidt fodfæste på arbejdsmarkedet end tidligere antaget. Det fremgår af en ny rapport fra LO, som offentliggøres af Ugebrevet A4 mandag.

Rapporten viser, at mandlige og kvindelige efterkommeres beskæftigelse er faldet med henholdsvis 4,2 og 5,5 procentpoint i perioden fra 2001 til 2004. I dag er det derfor kun 58,9 procent af de mandlige efterkommere og 56,4 procent af de kvindelige, der er i arbejde.

Også efterkommernes erhvervsfrekvens, som angiver, hvor mange der står til rådighed for arbejdsmarkedet, er faldet kraftigt.

Professor Nina Smith fra Handelshøjskolen i Århus, som er medlem af regeringens Velfærdskommission, har læst rapporten og ser de røde advarselslamper blinke.

- I forhold til integrationen af fremtidens efterkommere står vi med et problem, der er langt større end den demografiske udvikling med det stigende antal ældre, siger Nina Smith til Ugebrevet A4. LO-sekretær Marie-Louise Knuppert peger på behovet for, at integrationsprocessen går hånd i hånd med uddannelsespolitikken, og at en af de afgørende faktorer er, at efterkommerne sikres praktikpladser.

- Vi ved fra undersøgelser, at når efterkommere har taget en dansk erhvervsuddannelse, har de samme tilknytning til arbejdsmarkedet som danske unge, siger Marie-Louise Knuppert. /ritzau/