Indfører krav om studenterhue

Kun unge med studentereksamen kan fremover blive optaget på Journalisthøjskolen i Århus.

Fra foråret 2008 skal alle studerende have en studentereksamen for at blive optaget på Danmarks Journalisthøjskole (DJH) i Århus. Det gælder både for journalister og fotografer.

Dermed brydes princippet om, at pressefolk skal rekrutteres blandt folk med talent og ikke på baggrund af formelle krav, skriver det nye nummer af fagbladet Journalisten.

De nye optagelseskriterier er et krav fra Undervisningsministeriet, og ændringen er gennemført uden modstand fra hverken journalisthøjskolens bestyrelse eller Dansk Journalistforbund. Betingelsen for optagelse på skolen har hidtil kun været, at de studerende har været gennem folkeskolen samt en optagelsesprøve.

- De nye regler bryder med princippet om, at det også er uddannelsen for bonden, der slipper sin plov. Der er tale om en centralt fastlagt normalisering, siger rektor for DJH, Kim Minke.

Ifølge Kim Minke medførte kravet dog kun et "skuldertræk" i skolens bestyrelse. Han oplyser, at fem procent på hver årgang, svarende til 12 personer, ikke har en gymnasial baggrund, og at de har mulighed for at søge dispensation. /ritzau/