Indbrud i julen: Vi tager ofte tyvene med fingrene i smykkeskrinet

2018 har betydet en beskeden stigning i antallet af indbrud i de østjyske hjem i juledagene. Men generelt er østjyderne blevet gode til at tippe politiet

01:45

VIDEO: Viceinspektør Carsten Kousgaard fra Østjyllands Politi fortæller nærmere om indbrudsraten i Østjylland.

Julen byder som regel på levende lys og hjerterum i de danske hjem, men det er også en af de tider på året, hvor mange husstande tømmes af uindbudte gæster. Og indbrudstallene fra Østjylland byder på en lille stigning sammenlignet med sidste år.

Det viser tal fra rigspolitiet, som har en opgørelse over antallet af indbrud landet over fra d. 20-26 december 2018.

Læs også Brugte juletræer: I havnen og favnen på kameler

- Generelt så har vi flere indbrud i højtiderne, det er der, hvor mange er ude at rejse eller ude og besøge familie og venner. Og når der så står tomme huse, så ser vi desværre, at der sker indbrud, fortæller Carsten Kousgaard, vicepolitiinspektør ved Østjyllands Politi til TV2 ØSTJYLLAND.

I 2018 er der blevet anmeldt 103 indbrud i Østjylland mellem d. 20-26 december. Sammenligner man dette tal med sidste år, så er der sket en stigning på 13 indbrud.

Når der så står tomme huse, så ser vi desværre, at der sker indbrud

Carsten Kousgaard, vicepolitiinspektør, Østjyllands Politi

Men til trods for disse tal, så ser selve indbrudsraten for december måned gået i en mere positiv retning.

- Generelt ser det ud til, at vi kommer ud af december måned med et fald. Så vi ser kun en lille stigning her i juledagene, fortæller Carsten Kousgaard.

00:55

VIDEO: Tidligere indbrudstyv, Martin Rasmussen, giver råd til, hvordan man undgår indbrud. Interviewet er fra november 2017. 

Luk video

Fortsæt med at holde godt øje

Han forklarer, at danskerne generelt er blevet bedre til at sikre sig mod indbrud.

Vi forfølger og tager deres henvendelser meget alvorligt. Vi har ofte stor succes med at tage tyvene med fingrene nede i smykkeskrinet

Carsten Kousgaard, vicepolitiinspektør, Østjyllands Politi 

- Ja det er vi, igennem det sidste år er anmeldelser inden for indbrud faldet. Og det er en klar prioritet, vi har. Og så skruer vi (politiet, red.) lidt ekstra op for indsatsen her i højtiderne, udtaler Carsten Kousgaard.

Han opfordrer danskerne til fortsat at være ekstra opmærksomme på egne og andres boliger. For det hjælper også politiet i deres arbejde.

Læs også Legetøjskæde går konkurs efter svigtende julesalg

- Generelt er borgerne gode til at passe på egne og naboens huse, og de er også gode til at tippe politiet. Det skal de endelig blive ved med, vi forfølger og tager deres henvendelser meget alvorligt. Vi har ofte stor succes med at tage tyvene med fingrene nede i smykkeskrinet. Så det skal de endelige blive ved med, siger Carsten Kousgaard.

Tips til at sikre dit hjem mod tyven

1. Tænd lyset i huset

2. Hav udendørs belysning 

3.  Sørg for sikre låse - gerne to på hver dør

4. Solide hasper på vinduer 

5. Fjern værdigenstande fra vinduerne

6. Hæng vasketøj op udenfor 

7. Parker en bil i carporten

8. Lad ikke skraldespanden stå tom 

 

Kilde: Stopindbrud.dk