I dag kommer øko-køerne på græs: Her kan du se dem danse

Gårde i hele landet åbner søndag dørene for besøgende, som kan opleve køerne komme på græs for første gang i år

Foto: Morten Dueholm - Scanpix / Økologisk Landsforening

"Som køer der kommer på græs" er efterhånden blevet en fast vending og et øjeblik, som andre begivenheder bliver sammenlignet med - eksempelvis fodboldspillere der for første gang får grønsvær under fodsålerne.

Denne søndag er det dog så bogstaveligt, som det kan siges.

I dag er det Økodag 2017, hvor økologiske mælkebønder i hele Danmark giver folk mulighed for at se køerne komme på græs. Det sker samme tid i hele landet - nemlig klokken 12. 

Her i Østjylland er der seks gårde, som traditionen tro deltager i den økologiske mærkedag og inviterer folk indenfor. 

En af gårdene er Krogsagergård i byen Krogsager sydøst for Randers. På gården bor Lars Jørgensen sammen med konen Lene og to af deres i alt fire sønner.

- Det er altid spændende. Der kommer altid mange børn og børnefamilier. I dag er der mange der ellers ikke har adgang til husdyr. Tidligere var det sådan, at man havde bedsteforældre, som boede på landet og havde dyr. Sådan var det i min generation, fortæller Lars Jørgensen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Parret købte gården tilbage i 1986. Allerede dengang var den økologisk, og siden hen har parret holdt fast i den økologiske tanke. 

VIDEO: Sådan så det ud, da køerne ved gården Karensminde på Djursland sidste år blev sluppet fri på græsmarkerne.

02:01 Luk video

Udover at gæsterne vil kunne se gårdens 70 røde malkekvæg springe af sted ud på markerne, kan gæsterne også se, hvordan det ser ud, når køer malkes med automatiske malkerobotter.

Lars Jørgensen håber, at besøgene på gårdene kan være med til at folk en forståelse for landbruget.

- Jeg ser helt klart, at der er et oplysningsbehov. At folk med egne øjne kan se, hvad det er, vi går og laver, fortæller han, som håber på, at der igen i år kommer omkring 2.500 besøgende. 

Hvilke gårde holder åbent?

Alle gårdene holder åbent fra klokken 10 til 14 søndag. 

Sidste år besøgte i alt 237.000 danskere en af de økologiske gårde på årets økodag. 

Du kan klikke dig rundt på kortet fra Økologisk Landsforening og se, hvilke gårde som deltager i økodagen ved at trykke her (under fanen "Find en gård"). 

  Foto: Økologisk Landsforening