Hver 7. job i vindmølleindustrien væk

Fyresedlerne er kommet i stimer i vindmølleindustrien i år. Vestas med hovedsæde i Randers har skilt sig af med 1.500 medarbejdere.

I går varslede danske LM Glasfiber, der fremstiller vindmøllevinger, fyring af 700 mand på koncernens to jyske fabrikker. Og det er blot den seneste af en række fyringsrunder på landets store vindmøllevirksomheder.

Samlet er der forsvundet op mod 4.000 job i Danmark i årets løb. For et år siden toppede branchen med mere end 28.000 ansatte, men siden er hver syvende forsvundet, viser en opgørelse, som brancheorganisationen Vindmølleindustrien har foretaget for Politiken fredag.

- Vi øger produktionen, hvor der er stor efterspørgsel og stort potentiale. Samtidig er vi nødt til at skære ned, hvor efterspørgslen er faldet som følge af den globale krise, og det er beklageligvis tilfældet i Europa, lyder forklaring fra produktionsdirektør Iain Gow, LM Glasfiber, til Politiken.

LM Glasfiber har i tre omgange skilt sig af med mere end 1.500 medarbejdere, Vestas har sagt farvel til knapt 1.300 og den anden danske vindmøllegigant Siemens Windpower til 400. Humøret var nærmest på nulpunktet i går i Vindmølleindustriens hovedkontor.

- Det er en trist dag, når to fabrikker bliver lukket«, siger direktør Jan Hylleberg, Vindmølleindustrien, der repræsenterer mere 200 firmaer, til Politiken.

Det er svært at skaffe penge til vindmølleprojekter i Europa. Og ofte skal der flere investorer ind, hvilket gør processen mere kompliceret, siger Jan Hylleberg, der forudser flere jobtab fremover, hvis der ikke bliver truffet beslutninger snart.

- Der er ikke planer for udbygningen af vindkraft fra 2012. Vi venter på, at Folketinget opstiller en målsætning frem til 2020«, siger Jan Hylleberg til Politiken.