Huspriser er højere end før finanskrisen: Køb ikke over evne

I Skanderborg Kommune har prisstigningerne været så store, at kvadratmetrene nu er dyrere end før krisen. Det presser køberne

01:27

Søren Stæhr er ejendomsmægler i Skanderborg, og han nyder sit job i disse dage. For tiderne er i den grad skiftet, og krisen er forduftet. Kvadratmeterpriserne i Skanderborg er steget så meget, at de nu ligger over 15.000 kr., og det er rent faktisk højere end før finanskrisen.

Det viser tal fra Boligsiden. 

- Den hårde tid var der, hvor man ikke kunne låne penge – det var jo et spørgsmål om udbud og efterspørgsel. Men når du har et godt og populært område som her i Skanderborg, så slår man stærkt tilbage, siger Søren Stæhr fra Nybolig i Skanderborg i dag til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Egå-villa solgt for 35 millioner: Her er de dyreste handler

Han fremhæver naturen, afstanden til Aarhus og infrastrukturen som nogle af fordelene ved Skanderborg, og dem har køberne altså også fået øjnene op for. Men de voldsomme prisstigninger kan skabe en ny boligboble, og så vil de presse køberne ud i svære beslutninger.

Derfor råder ekspert på CBS, Michael Møller, da også boligkøberne til at være meget varsom med deres køb.

- De skal vente lidt og ikke købe lige til grænsen – og så skal de i hvert fald sørge for at have fastforrentet lån og så spare op som en gal, lyder rådet fra Michael Møller.

Læs også Heftig vækst i hushandlen: Sådan ser det ud i din kommune

Risikoen er ifølge eksperten, at folk køber over deres egen købeevne.

- Det kan ende meget ubehageligt, hvis man ikke har en finansiel reserve. Der skal være noget luft, ellers går man galt i byen, siger Michael Møller.

Samtidig skal køberne ikke tro, at det bliver billigere i fremtiden, forklarer eksperten. I gennemsnit er kvadratmeterpriserne på huse nu 13.103 kroner. I Skanderborg er de ifølge Boligsiden oppe på 15.278 kroner.

Du kan se interview med Michael Møller herunder. Øverst på siden kan du komme med ejendomsmægler Søren Stæhr på besøg i en af Skanderborgs eftertragtede boliger.

01:10 Luk video