Husejere må betale for tængte kommuners gæld

Husejere i Skanderborg må finde sig i kraftige grundskyld-stigninger og går dermed glip af store dele af næste års skattelettelser.

Hvis man har hus det forkerte sted, risikerer man at gå glip af store dele af det nye års skattelettelser, skriver Politiken tirsdag.

En række kommuner har nemlig valgt at skrue kraftigt op for ejendomsskatten på boliggrunde for at få dækket et hul i deres kasse. Det kan lade sig gøre, fordi den såkaldte grundskyld ikke er fastfrosset af regeringens skattestop.

- Her ligger en skattestigning, som der ikke tales meget om. Det er oplagt, at nogle kommuner har brugt det her som alternativ til at hæve personbeskatningen, som er låst af skattestoppet, siger vicedirektør Jan Knøsgaard fra Realkreditrådet til Politiken.

17 af landets 98 kommuner sætter grundskylden op i år. Da grundværdierne samtidig stiger, giver det landets kommuner en ekstra milliard kroner. Det viser beregninger fra Realkreditrådet.

De højeste stigninger i grundskylden rammer husejere i Hjørring, Køge, Skanderborg og Lejre.

I højdespringeren Hjørring, hvor satsen er sat op med 6 promille, er grundskylden steget med 33 procent. I snit stiger kommunens grundskyld fra 3.968 til 5.292 kroner per husejer.

I Køge Kommune stiger grundskylden med 4 promille i det kommende år, hvilket får grundskylden til at stige fra 7.846 til 9.583 kroner i snit. De ekstra penge fra borgerne skal betale for, at lokalpolitikerne har brugt for mange penge.

- Sidste sommer kunne vi konstatere, at vi havde en ubalance på 150 millioner kroner. Det skyldes, at vi har fejlvurderet budgettet, og det retter vi nu op på ved serviceforringelse og skattestigninger. Baggrunden for, at vi har valgt at hæve netop grundskyldspromillen, er, at vi i forvejen havde Danmarks tredjelaveste, siger Køges borgmester, Marie Stærke (S).

Indenrigsminister Karen Ellemann (V) erkender, at grundskylden kan æde af årets skattelettelse for nogle borgere.

- I de kommuner, hvor grundskylden er blevet forhøjet, vil boligejerne naturligvis opleve en stigende grundskyld, som for den enkelte ikke nødvendigvis modsvares af den statslige skattenedsættelse«, skriver Karen Ellemann i en e-mail til Politiken.

<i>Kilde: Dagbladet Politiken</i>