Hunulven har været her

Aarhusianske forskere har fundet DNA-spor efter mindst én hunulv

Foto: Bo Skaarup, Naturhistorisk Museum

Der er nu sikre beviser for, at mindst én hunulv har krydset grænsen mellem Tyskland og Danmark. Det viser dna-analyser af ekskrementer og fra dræbte dyr, oplyser Naturstyrelsen.

Det er første gang, der er fundet spor af hunner, siden den første hanulv blev fundet død i Thy i efteråret 2012.

Det er Institut for Bioscience på Kalø, Aarhus Universitet, som har foretaget dna-analyser af ulveekskrementer, dræbt vildt og et dræbt husdyr i Jylland.

Prøverne er indsamlet i efteråret 2014 og foråret 2015 i Nordjylland, Midtjylland, Sydvestjylland og Sydøstjylland.

Naturstyrelsens folk har selv fundet ekskrementer én gang, mens otte privatpersoner har indleveret såvel ulveafføring som dræbt vildt, hvorfra man har kunnet analysere spyt, oplyser kontorchef Trine Fugmann.

Naturstyrelsen har netop indledt en række informationsmøder i Jylland om ulve.

- Beviser for hunulve i Danmark har været ventet længe, og mange har undret sig over, hvor de blev af. Nu ved vi så, at der har været mindst én hunulv flere steder i Jylland.

Se: Drømmer om at møde en ulv

- Men om der er tale om en eller flere hunulve, ved vi først om en måneds tid, når Aarhus Universitet har lavet mere dybtgående undersøgelser, siger Trine Fugmann.

Fundet af hunulve-dna giver ikke umiddelbart styrelsen anledning til at ændre på forvaltningen af ulven, som Naturstyrelsen sammen med den såkaldte ulvegruppe lavede en plan for i 2014.

Biolog Bo Håkansson fra Danmarks Naturfredningsforening (DN) konstaterer, at det, der har verseret rygter om gennem længere tid, nu er blevet en kendsgerning.

- Det kunne være spændende at vide, hvor mange ulve, der er fundet spor af, og hvor stort et område ekskrementerne har været spredt ud over. Man kan ikke udelukke, at der er eller har været hvalpe, siger han til Ritzau.

Bo Håkansson mener, at opdagelsen styrker behovet for, at der nu bliver indledt en langsigtet og struktureret overvågning af ulve i Danmark.