Højsæson for skænderier: Sådan undgår du julekonflikter i familien

Selv i velfungerende familier kan der opstå julekonflikter, fordi der er så mange traditioner og forventninger knyttet til julen

Julen er en fest - men kan også ende med at blive et mareridt. Genrefoto. Foto: Nils Meilvang - Ritzau Scanpix

Denne artikel er tidligere udgivet på tv2østjylland.dk i december 2017.
___

Der er mange forventninger, traditioner og følelser i spil omkring julen. Og derfor ender selv velfungerende familier nemt med småskænderier og konflikter juleaften.

Det skyldes, at vi juleaften forventer et glansbillede af den perfekte familie, forklarer familiepsykolog Camilla Carlsen Bechsgaard. Men ligesom med nissen, flytter problemerne også med til jul.

Læs også Familie forsøger at holde bæredygtig jul: - Det koster ikke penge, bare tid

- Julen er blevet et billede på, hvordan jeg har klaret mit familieliv. Og går der ged i juleaften, kan man føle, at man er en fiasko som familiemenneske, siger hun.

Julen er blevet et billede på, hvordan jeg har klaret mit familieliv. Og går der ged i juleaften, kan man føle, at man er en fiasko som familiemenneske.

Camilla Carlsen Bechsgaard, familiepsykolog

Konflikterne kan blandt andet opstå, fordi man har flere familieroller, og man skal både tage hensyn til sine forældres, søskendes, ægtefælles og børns behov.

- Og det at være mor og voksen i sin egen lille kernefamilie er noget andet end at være barn og søster i sin gamle familie. Og man vil gerne vise de andre, at man er en god forælder med styr på sine børn, siger Camilla Carlsen Bechsgaard.

Få styr på basale behov

Derfor er hendes råd nummer ét, at du skal have styr på dine egne basale behov juleaften. Få sovet og spist ordentligt inden, og sørg for at børn og gamle også har gjort det.

- Så det ikke er et basalt, biologisk underskud, der får filmen til at knække, siger Camilla Carlsen Bechsgaard og peger på, at skænderier oftest opstår, når man er i underskud.

Læs også Rikke sørger for julemaden til 320 hjemløse

Det handler også om at få snakket konflikter ud inden juleaften, mener familiepsykolog Michael Ulrich. For hvis der har været problemer i løbet af året, er de også til stede juleaften.

- Der kan man have tendens til at tro, at hvis vi bare tager os sammen, så går det nok juleaften. Men man får ikke verdens hyggeligste juleaften, hvis man har alt muligt, der rumsterer i hjørnerne, siger han.

 

Afstem forventninger

Begge psykologer opfordrer også til, at man forventningsafstemmer med de andre gæster inden jul.

Her har man også et ansvar for, at sætte ord på hvad der er vigtigt for én selv, for det er ikke sikkert, de andre kan gætte det, siger Michael Ulrich.

Og hvis man holder jul med en 3-årig og en 73-årig, som bliver trætte og irritable, skal man måske begynde middagen eller gaveoppakning tidligere, siger Camilla Carlsen Bechsgaard.

Læs også Nupper tredjeplads på landsplan: Her køber de flest julegaver på nettet

I det hele taget handler det om at være realistisk og ikke slå for stort et brød op, mener Michael Ulrich. For det er intenst, når skilsmissebørn, nye kærester og fjerne slægtninge pludselig skal bruge en masse tid sammen. Så tænk over, om det er for meget med tre juledage i en ødegård, og det måske var bedre med bare én hyggelig aften.

Det handler om at få snakket konflikter ud inden juleaften, mener familiepsykolog Michael Ulrich. Foto: Richard Sylvestersen - Ritzau Scanpix

Pak kritikken væk

Du kan også med fordel pakke kritik af opdragelse, madlavning og husførelse væk juleaften. For du kender din families gode og dårlige vaner på forhånd og vice versa, siger Camilla Carlsen Bechsgaard.

- Så der har været 364 dage i det øvrige år til at få sagt de ting, så kritikken må man parkere juleaften, siger hun.

Begge psykologer opfordrer også til, at man helt lavpraktisk stiller mindre alkohol på bordet.

- For det er ofte alkoholen, der får det til at gå galt. Man bliver hurtigere træt, følelsesladet, irritabel og mister selvkontrollen, hvis man har fået fire glas frem for ét glas vin, siger Camilla Carlsen Bechsgaard.

02:19

VIDEO: En flok frivillige var i denne uge samlet i Aarhus for at pakke 320 kasser med julegodter til hjemløse og socialt udsatte. Videoen er fra 18. december 2018.

Luk video