HK-boss: - Hvad bliver det næste? Et forbud mod sodavand?

KL skal passe på med at blande sig i ansattes private vaner, mener HK Østjylland

Forbud og formynderi kan godt vække trods hos nogle mennesker, lyder det fra Hans-Henrik Hansen. Foto: Linda Kastrup - Scanpix

- Jeg synes, det er problematisk, at de går efter at stramme lovgivningen, så forbuddet både gælder på arbejdspladsen, under transport, og når folk arbejder hjemme. Der mangler nogle demokratisk principper, når man vil forbyde folk at ryge i deres private hjem.

Hans-Henrik Hansen, der er formand for HK Kommunal Østjylland, er ikke tilfreds med, at Kommunernes Landsforening (KL) nu opfordrer sine medlemmer til at forbyde rygning i arbejdstiden for de kommunalt ansatte.

Læs også Kommuner opfordres til at slukke smøgen

Forbuddet skal som nævnt ikke kun gælde på arbejdspladsen, men også under transport, og når folk arbejder hjemme.

Hvad bliver det næste - er det et forbud mod sodavand? Må man heller ikke veje lidt for meget?

Hans-Henrik Hansen, HK Kommunal Østjylland

Den udmelding falder dog i dårlig jord hos HK Kommunal Østjylland, der er bekymret over, at KL som arbejdsgiver føler trang til at blande sig i private vaner.

- Hvad bliver det næste - er det et forbud mod sodavand? Må man heller ikke veje lidt for meget? Hvordan skulle man også håndhæve det?, spørger Hans-Henrik Hansen.

Kommunernes Landsforening mener også, at alle danske skoleelever skal forbydes at ryge både på matriklen og uden for skolens grund i skoletiden.

Læs også Syddjurs indfører totalt rygeforbud i skoletiden

Når det gælder kommunalt ansatte, mener Hans-Henrik Hansen, at mange kan reagere negativt, hvis en arbejdsplads pludselig vil diktere, hvordan de ansatte skal leve deres liv.

- Forbud og formynderi kan godt vække trods hos nogle mennesker, og jeg mener, at man kommer længere med dialog og oplysning og forebyggende arbejde, siger Hans-Henrik Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Rygeloven virker

Hans-Henrik Hansen hæfter sig ved, at der allerede er sket en stor ændring i rygekulturen.

- Rygeloven, der nu har 10 år på bagen, virker. Loven har haft en kolossal effekt, og det skal man ikke undervurdere. Det er blevet en kultur, at man går udenfor, siger han. 

- Spørgsmålet er, om de ressourcer, man bruger på kontrol, ikke kunne bruges bedre til noget andet. 

Læs også Nu bliver det forbudt at ryge på stadion i Randers

Hans-Henrik Hansen understreger sin og HK Kommunals opbakning til at sætte sundhed på dagsordnen gennem lokale aftaler.

- Vi har en god tradition for, at det er noget, vi aftaler på de enkelte arbejdsplader i de østjyske kommuner, lyder det fra Hans-Henrik Hansen, der afslutter:

- Vi skal kunne være her allesammmen.