Hjertepatienter venter på hjælp

Hjertepatienter venter op til et år på en diagnose

Hjertepatienter må flere steder i landet leve i uvished i månedsvis, mens de venter på at komme til en forundersøgelse for at få stillet en diagnose.

Helt galt er det i Region Midtjylland, hvor nogle hjertepatienter fortsat må vente et helt år på at få en skanning af hjertet.

Det viser de seneste ventelisteopgørelser fra Sundhedsstyrelsen, som Hjerteforeningen har analyseret.

Hjerteforeningens administrerende direktør, Inge Vestbo, er frustreret over tallene. Hun mener, de lange ventetider er udtryk for dårlig ledelse af hospitalerne og kræver handling fra regionerne:

- Nogle hjertepatienter lever i uvished i alt for lang tid, hvilket giver anledning til utryghed og frustration og kan medføre, at de kommer for sent i behandling, siger Inge Vestbo.

- Det kan man ikke byde folk, der frygter for deres helbred og liv, siger Inge Vestbo.

Et halvt års ventetid
Mens hjertepatienter i hovedstaden allerede efter halvanden måned kan få en hjerteskanning, er ventetiden næsten et halvt år i gennemsnit i Region Midtjylland.

Den kedelige topscorer er regionshospitalet i Herning, hvor ventetiden er helt oppe på over et år.

- Det er ikke acceptabelt, at hjertepatienter, som er uheldige at bo i visse områder af Midtjylland, skal vente så længe, siger Inge Vestbo.

Hun er især frustreret over, at der er meget stor forskel på ventetiden regionerne imellem. Det tyder på dårlig ledelse, lyder det fra Hjerteforeningen.

- Hvis man har en konstant lang ventetid, er der jo ikke tale om ressourcemangel, men om dårlig planlægning og dermed dårlig ledelse af hospitalerne, siger Inge Vestbo.

Indført hjertepakker
Efter hård kritik af vilkårene har regionerne indført hjertepakker, som sikrer, at udvalgte hjertepatienter får et hurtigere forløb.

Men på de fleste sygehuse er der fortsat alt for lang ventetid for resten af hjertepatienterne, mener Hjerteforeningen.

Hjerteforeningen anbefaler, at alle hjertepatienter tilbydes en undersøgelse af hjertet inden for en måned.

Se mere i tirsdagens nyhedsudsendelse kl. 19.30 på TV 2 | ØSTJYLLAND.