Hjælper børn med autisme

Stort potentiale i sports-opfindelse

06:33

1 af 2

Da håndboldtræneren Erik Veje Rasmussen udviklede FitLight, var det tænkt som et supplement til målmandstræningen i Flensburg-Handewitt. Men opfindelsen har vist sig at have et væld af anvendelsesmuligheder. Blandt andet til træning af personer med fysiske og psykiske lidelser. 

Det fortæller psykolog Jakob Freil onsdag i Go' Aften Østjylland.

- Jeg har længe savnet redskaber, hvor man kunne træne mentale færdigheder og mental udvikling mere systematisk. Da jeg så Eriks FitLight, tænkte jeg med det samme, at her var noget, der kunne bruges til at træne koncentration, opmærksomhed og overblik, siger han.  

Træner overblikket

FitLight Trainer er et elektronisk træningsapparat, der består af en række trådløse lamper og en håndholdt computer. Lamperne tænder på skift, og brugeren skal så slukke dem ved at røre ved dem med enten hænderne, fødderne eller et redskab.  

Hos sportsfolk sætter træningsmetoden pulsen i vejret og skærper samtidig opmærksomheden. Og netop evnen til at overskue ting er noget af det, som specielt børn med autisme og ADHD kan have brug for at træne.

- Det er et redskab, der går under betegnelsen visuel stimulation, hvilket vi ved er godt for børn med funktionsnedsættelser. De kan have svært ved at forstå og huske sproglige meldinger. Så det er et redskab, der umiddelbart appellerer til den forståelse, som mange af de her børn har nemmest ved at indgå i, siger Jakob Freil.

Mange flere muligheder

Erik Veje Rasmussen opdagede selv tidligt, at hans opfindelse havde potentiale til andet end fysisk træning. Blandet andet blev der leget med FitLight til julefrokoster og lignende. 

I Go' Aften Østjylland løfter han også sløret for, at redskabet fremover får flere nye anvendelser.

- Vi er faktisk så langt i dag, at vi er i gang med at udvikle matematikundervisning med udgangspunkt i FitLight. Så vi har en række andre segmenter, hvor vi også skal til at i gang, siger han.

Du kan høre hele interviewet med Erik Veje Rasmussen og Jakob Freil i klippet herover. Her kan du også se studievært Anna Louise Tranæs Didriksen demonstrere, hvordan FitLight Trainer fungerer.