Hjælp på vej til svinebønderne

EU vil nu tilbyde støtte til privat oplagring

Foto: Colourbox

Der er hjælp på vej til de trængte østjyske svinebønder, der i et år har været ramt af et importforbud fra russisk side.

Ifølge fødevareminister Dan Jørgensen (S) er EU-Kommissionen klar til at yde ekstraordinær støtte til privat oplagring af svinekød efter importforbuddet.

Det betyder, at EU vil tilbyde slagterierne støtte for at oplagre kødet i en kort periode, indtil der findes alternative markeder til det russisk.

Og den melding vækker glæde på Djursland:

- Det er rigtig positivt og dejligt, at regeringen nu åbner lidt op for at hjælpe de danske svinebønder, siger Hans Gæmelke, der er formand for Djurslands Landboforening, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

- Jeg tror, det kommer til at hjælpe mange - ikke kun svinebønderne. Det kommer også til at hjælpe med at fastholde arbejdspladser på landets slagterier, fortsætter han.

Se: Støtte modtages positivt

Det samme lyder fra Jens Gammelgaard, som er formand for Landboforeningen Odder-Skanderborg.

- Det er godt nyt. Det er en fælles opgave vi har, og det er derfor på sin plads med lidt hjælp fra EU, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

- Jeg glæder mig nu til at høre, hvad det helt konkret kommer til at betyde.

Eksport af svinekød til Rusland udgjorde omkring 2,1 milliarder kroner i 2013 ud af en samlet fødevareeksport på 4,3 milliarder kroner.