Historiske film på nettet: Kom med sporvogn gennem Aarhus' gader

Det Danske Filminstitut er i fuld gang med digitaliseringen af historiske dokumentar. Allerede nu ligger der flere østjyske bidrag klar

Sådan ser der ud i filmen om Aarhus' sporvogn fra begyndelsen af 1900-tallet. Foto: Presse

'Med sporvogn gennem Aarhus' gader', 'Kongebesøg i Grenaa' og 'Det nye lyntogs prøvekørsel' er bare nogle af de titler, som allerede nu er blevet samlet i Det Danske Filminstituts digitale filmarkiv.

- Vi har været i gang i tre år nu. Vi fik formidlingspenge til at få alle filmene fra vores arkiv ud til danskerne og hele verden, siger kommunikationsmedarbejder fra Det Danske Filminstitut, Liselotte Michelsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Her ses filmen 'Med sporvogn gennem Aarhus' gader' fra 1905.

Filmene er historiske dokumentarfilm fra 1899-1995 og kan ses på streamingsitet 'Danmark på film'. Det er ganske gratis og frit tilgængeligt.

Lige nu er der eksempelvis en stor portion fra besættelsen på vej ind på siden.

Liselotte Michelsen, Det Danske Filminstitut 

Lige nu er der 1300 filmklip fra hele landet, og altså også en del fra Østjylland.

- Der kommer mange flere film løbende. Lige nu er der eksempelvis en stor portion fra besættelsen på vej ind på siden, siger Liselotte Michelsen.

Læs også Webdok: En letbanes besværlige vej til Aarhus

Udover sporvogne, tog og kongebesøg findes der blandt andet dokumentarer om Ebeltofts 650-års jubilæum, Himmelbjerget og Skandinaviens største traktordemonstration ved Skanderborg.

Her kan du se et interaktivt kort over, hvor de mange film fra arkivet stammer fra.