Hilser frosten velkommen: Gartnere er glade for de lave temperaturer

Kulden har flere fordele for gartnerne. Blandt bliver jorden løsnet, så luften bedre kan komme ned i jorden

02:04

Mens de fleste af os andre nok gerne ville have været foruden de iskolde temperaturer, vi oplever i øjeblikket og som fortsætter ind i næste uge, så er der faktisk nogle, som tager imod kulden og frosten med åbne arme.

For gartnere har frosten nemlig også sine positive effekter, det giver nemlig mere luft til planterne.

- Den bedste ting ved frosten er, at jorden bliver løsnet, og vi får mulighed for at få luft ned i jorden, for det skal der til for at planter trives, der skal være, godt luftudbytte, og det kan man få når jorden løsnes af frosten, siger rosengartner ved Rosenposten i Harlev Knud Pedersen.

Den bedste ting ved frosten er, at jorden bliver løsnet, og vi får mulighed for at få luft ned i jorden

Rosengartner ved Rosenposten i Harlev Knud Pedersen.

Også hos Hanne Hansen, der er gartner ved Økologiens Have i Odder, er der glæde over kulden. Faktisk, forklarer hun, er der nogle planter, der slet ikke kan vokse uden det kølige vejr.

- Dem man kalder kuldekimere, altså de frø, der helst skal have kulde for at spire, siger Hanne Hansen.

Beskytter mod dyr

Det kolde vejr har også en effekt på planternes mange fjender. Blandt andet har dræbersnegle svært at overleve i kulden, og så er der færre snegle til at æde planterne.  

- Det kan ødelægge æggene, hvis de får så meget frost, så de ligefrem sprænger, og hvis der er små snegle fra sidste år, de kan heller ikke tåle frost, siger Hanne Hansen. 

Læs også Derfor er det så koldt - dansk kulde kommer direkte fra Sibirien

Det er ikke kun sneglene, som lider i kulden. Også bladlusene har svært ved de lavetemperaturer, men som Knud Pedersen fortæller, så skal man ikke regne med at kulden gør det helt af med dyrene

- Hvis det bliver sådan -12 til -17 grader, så går frosten jo noget ned, og det kan godt rydde op i nogle ting, men det er ikke sådan, at vi ikke kan forvente at få lus og andre insekter, det kommer der helt sikkert, men lidt kan det altså hjælpe, siger Knud Petersen

Video: Vandet i Skanderborg Sø er frosset til is, og som vejrudsigten ser ud, så kommer den til at forblive sådan den næste uge​: 

01:46

Foto: Palle Hansen Video: Palle Hansen

Luk video