Hidsigt efterårsvejr

Weekenden byder på masser af blæst, men også sol

Weekendvejret bliver en klassisk og kølig oktober-fornøjelse -blæsende byger det ene øjeblik og solskin og 12-13 grader det næste.

Men først skal danskerne igennem et hidsigt blæsevejr fredag. Et lavtryk trækker i løbet af eftermiddagen ind over landet fra vest og kaster både byger og vedvarende regnportioner af sig til de sydlige og østlige egne. Når lavtrykket har passeret København sidst på dagen, får vindstødene fart på.

- Det udvikler sig, når det kommer ind over Østersøen, så vi på Bornholm godt kan komme op på hård eller måske endda stormende kuling med vindstød af stormstyrke, siger vagtchef Tine Zeuthen fra DMI.

Risikoen for de hidsige stormstød ser dog kun ud til at være i spil på Bornholm. Resten af landet må i stedet forberede sig på almindeligt blæsende efterårsvejr.

- Det bliver jævn til hård vind, og ved kysterne kan det stedvist blive op til kuling, fortæller vagtchefen.

Gassen går lidt af blæsevejret, når fredagen er overstået.

- Det er meget fint med sådan et lavtryk, fordi det bevæger sig ret hurtigt østover, så weekenden ellers ser pæn ud med perioder med sol flere steder, siger Tine Zeuthen.

Men det er stadig en god idé at have vindjakken ved hånden lørdag og søndag.

- Det bliver meget vekslende over hele landet. Søndag kan vi komme op på en hård kuling, så det bliver en temmelig blæsende weekend. Skyerne flyver af sted, men det betyder også, at de byger, der måtte være, hurtigt er overstået, fortæller Tine Zeuthen. Vindstødene har også en positiv effekt på kulden om natten.

- Netop fordi det er så blæsende, og vandtemperaturerne er høje, så kommer vi "kun" ned på fem til 10 grader, forklarer vagtchefen.

I dagtimerne veksler vejret både lørdag og søndag mellem sol og byger, men der falder dog kun færrest dryp om søndagen.