Helte uden medaljer

Børge Rasmussen fra Skanderborg har bedt fire statsministre om at give medaljer til dem, der forsvarede Danmark mod tyskerne.

Fredag er det 70 år siden, at danske værnepligtige blev sendt af sted for at forsvare fædrelandet mod den nazistiske krigsmaskine. Og selvom Danmark senere på dagen kapitulerede, gjorde de danske soldater det ikke nemt for tyskerne.

Danskernes heltemodige indsats bør belønnes, mener Børge Rasmussen fra Skanderborg. Han har i flere år sendt breve til landets statsministre for at få dem til at belønne de overlevende danske soldater med en hædersmedalje.

Det begyndte med Poul Schlüther, og siden har både Poul Nyrup Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen modtaget et eller flere breve fra Børge Rasmussen, mens de har siddet som statsminister.

Svaret har imidlertid altid været det samme: Nej.

- De gjorde en fantastisk indsats for Danmark, og derfor fortjener de respekt og anerkendelse, siger Børge Rasmussen.

Helt nye tal fra den netop udkomne bog "Soldaterne den. 9. april 1940" af Kay Søren Nielsen
viser, at der faldt hele 203 tyske soldater på dagen. Til sammenligning mistede Danmark 13. Det svarer til, at der gik næsten 16 tyske soldater for hver dansk, der faldt.

Børge Rasmussen sendte fredag en rykker til Lars Løkke Rasmussen, da statsministeren efter mere end et år endnu ikke har svaret på hans brev.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra statsministeren.

TV 2 | ØSTJYLLANDs tema om besættelsen, De sidste vidner.