Helt unge prøver narko

Alderen på unge, der prøver hårde stoffer for første gang, er blevet langt lavere i løbet af de seneste år.

Ifølge misbrugskonsulenter og opsøgende medarbejdere møder de i dag jævnligt unge helt ned til 12 år, der stærkt påvirkede flakker rundt i natten. Det skriver metroXpress.

- I de otte år, vi har været på gaden, kan man roligt sige, at der er sket et skred. I starten mødte vi flest 16-18-årige, men i dag er de 12-14 år og påvirkede på alle mulige ledder og kanter. Ecstacy, amfetamin og hash er meget mere udbredt i den aldergruppe, end man skulle tro, siger Erik Thorsted, der er sekretariatschef i Natteravnene, som har frivillige gademedarbejdere i nattelivet 185 steder i Danmark.

Ifølge Erik Thorsted er der oftest tale om helt almindelige unge, der går i skole og ikke har øvrige sociale problemer. Derfor ved forældrene tit heller ikke, hvad der foregår.

Den udlægning genkender man hos Århus Amts Misbrugscenter, der siden 2003 har haft et særligt hold, der bekæmper misbrug blandt unge.

- De er ikke misbrugere i traditionel forstand. De eksperimenterer bare i stor stil, og det skyldes simpelthen, at stofferne er blevet så let tilgængelige. Typisk er der en i omgangskredsen, som har en kontakt, og så sælger han til de andre for at tjene penge. Tilgængelighed og forbrug hænger sammen, siger psykolog Morten Clausen, der er leder af centrets unge-team.

På Århus Amts Misbrugscenter oplever man selv konsekvensen af de unges misbrug, når forældre fra tid til anden sender 14-årige til afvænning. Hos politiet har man svært ved at bekæmpe de helt unges stigende forbrug af stoffer. De yngste misbrugere kommer nemlig slet ikke i de miljøer, hvor politiet normalt koncentrerer sin indsats.

- Vi er typisk til stede på diskoteker og barer og i de områder, der ligger lige deromkring. Vi kan jo ikke bare uden videre gå ind i private hjem, så det, der foregår der, er i vid udstrækning et mørkeområde for os, siger chefpolitiinspektør Bent Preben Nielsen, Århus Politi, til metroXpress.